Protest u Čačku zbog zagađenja vazduha

19
2092
Foto: Stana Dimić/Fejsbuk stranica Fotografije Čačka i okoline

ČAČAK – Građani Čačka uz podršku ekoloških organizacija organizovaće 24. januara protest za čist vazduh pod nazivom “Dah na dar“, kako bi skrenuli pažnju na povećano zagađenje u ovom gradu, gde su kako navode PM2,5 čestice čak i u ranim jutarnjim satima i do 15 puta uvećane. Podsećaju da je dečji udah – naša odgovornost.

Protest će biti organizovan ispred zgrade Gradske uprave sa početkom u 14 časova, najavljuju u zajedničkom saopštenju ekološke organizacije Čuvari Kablara, SEOS, Suvoborska greda i dodaju da se istog dana i u Argentini organizuju protesti protiv velikih korporacija koje uništavaju čist vazduh, vodu, zemlju i život.

 • Svedoci smo sve većeg zagađenja u našem gradu, naročito u prethodne tri godine. Takođe, broj obolele dece i odraslih od bolesti respiratornog sistema je primetno povećan. Situacija je alarmantna. Prošireno je dečje odeljenje i uglavnom se primaju deca do jedne godine starosti. Majke sede na stolicama dan i noć dok se ne oslobodi krevet – naglašavaju ove ekološke organizacije u saopštenju.

Kako kažu, prateći merače zagađenosti vazduha može se primetiti da je najveća zagađenost u vrlo ranim jutarnjim časovima kada saobraćaja nema, a nisu preterano aktivna ni privatna ložišta.

 • U gradu Čačku broj stanovnika decenijama opada između 0,6% i 1,6% godišnje tako da ne možemo povezati porast stanovnika sa naglim porastom zagađenja. U periodu od nekoliko decenija unazad imamo smanjenje privatnih ložišta, veću izgradnju stambenih zgrada i uvođenje gasa što bi logično trebalo da dovede do smanjenja zagađenosti. U našem gradu se dešava nelogična, kontradiktorna situacija – ukazuju u saopštenju.

Naglašavaju da su PM2,5 čestice nevidljive ubice iz vazduha, koje sadrže arsen, živu, kadmium, olovo, te da su za zdravlje organizma 100 odsto štetne. U pitanju su čestice koje su vidljive jedino mikroskopom i kao takve vrlo lako ulaze u krvotok.

 • PM2.5 čestice su veličine 3 odsto prečnika ljudske dlake i upravo se zbog te veličine zadržavaju dugo u vazduhu i vrlo lako se mogu udahnuti, doći do pluća i ući u krvotok. U Čačku je prekoračenje preko 200mg/m3 i preko 80 dana velike zagađenosti. U pojedinim danima zimskog perioda tekuće i prošle godine je mereno i do 36 puta više u odnosu na dozvoljenu vrednost po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji – navode ekološke organizacije.

Podsećaju da su kratkoročne posledice zagađenog vazduha suvi i hronični kašalj, astma i bronhitis, dok su dugoročne hronična astma, hronični bronhitis, alergija, šlog, srčani udar, rak i prevremena smrt.

 • Najviše pogođena kategorija su upravo naša deca koja se još uvek razvijaju i koja su nažalost vrlo često pod raznoraznim terapijama. Setimo se da smo u vreme od pre manje od dve decenije i ranije odrastali van kuće, na Bedemu, Trgu, u Parku, veš se sušio napolju i nikada nije promenio boju i miris. Imali smo sreće da odrastamo u zdravom gradu – stvorimo tu sreću i našoj deci. Ne želimo da budemo bolesna nacija i redovni potrošači farmaceutskih kompanija – poručuju organizatori protesta.

Dodaju da protest organizuju isključivo “pod pokroviteljstvom zdravog razuma, čiste svesti i savesti“.

 • Pozivamo sve građane i apelujemo na sindikate prosvetnih i medicinskih radnika, policije, vatrogasaca, Osnovnog suda itd. da nam se pridruže, jer svi udišemo iste otrovne materije i svima su nam ugroženi zdravlje i život. Protestom do ujedinjenja do zdravog pokoljenja – poručuju u saopštenju.

Izvor: Agencije

Prethodni članakNekoliko čačanaskih sela u četvrtak sedam sati bez struje
Sledeći članakDeo ulice u centru grada sutra pet sati bez struje

19 KOMENTARA

 1. Doćiću na skup ali u samom pozivu se hvali šta je urađeno zadnjih godina pa mi onda nije jasno zbog čega protestvujemo i šta se tačno traži?

 2. Aki sve napisano je za pohvalu.
  Klimatske promene evidentno čine sve veće probleme.U celom svetu,Evropi..,primetno je da dim više ne ide u visine već odmah pada na zemlju.I naši organizmi trpe pritiske klimatskih posledica.A tek je početak.
  I to je suština nastalih problema.
  Kada sam prošle godine radeći sa nemačkim poslodavcem ukazao na problem koji se javlja kod nas.
  Odgovorio mi je“nije to samo kod vas već svuda i radi se o procesu za koji je potrebno vreme pa i u Nemačkoj““Niste nikakav izuzetak“
  Čačak je grad koji ima uradjenu infrastrukturu gasnog grejanja već više od 20 godina,ali teško je promeniti u ‘glavama“Srbina navike.

  • Šta si hteo da kažeš? Da se tešimo jer i Nemci, kao, imaju problema?
   ‘ajmo ovako… Dislokacija industrije, stroga kontrola šta ko ubacuje u kotao, kontrola kvaliteta ogreva svake vrste, i svuda, hitno probijanje novih bulevara, pogotovo obilaznica, isključivanje iz saobraćaja neispravnih vozila…. Zabrana rada kojekakvih radionica po dvorištima…. Nemoj da mi pominješ Nemce.. Imamo mi naše zakone, sasvim dobre!

 3. Da li su to oni isti ekolozi koji su meštnima Kablara ostavili izvaljene saobraćajne znakove,razbijana saobraćajna ogledala,uništenu česmu,…,
  Prvo da odete i da se svakom meštaninu Kablara izvinite i da se ogradite od one nesreće Velja Mitrovića i one protuve iz Gornje Dobrinje.
  A što se tiće zagadjenosti pa lože domaćinstva vatru i u Hrvatskoj,Sloveniji,…,,i tamo se puši iz dimnjaka.
  A kao čačanin ne znam nekog velikog zagadjivača u Čačku.Možda ali tu su inspekcije.

 4. Građani Čačka ogranizuju protiv zaganjenja vazduha, to je OK i treba, samo nije jasno protiv koga protestuju kada isti ti građani Čačka zagađuju vazduh loženjem. Protestuju sami protiv sebe. Svima je jasno da je vazduh ovako zagađen zbog loženja svega i svačega. Automobili se voze i leti, sve fabrike rade i leti a onda je vazduh normalan. Ovaj problem se ne rešava preko noći jer ljudima ne možeš da zabraniš da se greju ali je vazduh stvarno katastrofa. Zadnjih godina kako su zime sve toplije a atmosferski pritisak visok ovaj problem je sve veći i veći.

  • Cacak najzagadjeniji na Svetu..treba ispitati dali se kopa u okolini Cacka litijum…cula sam da u okolini Cacka stize otpad iz Nemacke kamionima..sve treba ispitayi da znamo protiv cega protestujemo.

   • Baba, gde si to cula? Na pijaci, od komsinke? Ajde sedi I pleti carape. Razumes se ti, doduse kao I mnogi, o iskopvanju bilo cega. Ima ko o tome vodi racun. A vazduh je takav kakav je u celom svetu. Samo sto mi to apostrofiramo. Iz nekih razloga, a znamo kojih.

 5. A na slici ovaj dim sve izlazi iz fabrika a ne iz dimnjaka kuća? Koje ste vi lažni ekolozi neznalice a uz to i prevaranti. Uzimate pare iz ekoloških fondova a istinu nećete da kažete da su privatna ložišta i loši energenti najveći uzrok zagađenja. Dovoljan je pogled na fotograiju koja je uz tekstu da ozbiljnom čoveku sve bude jasno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here