Put do vidikovca na Kablaru gotov za desetak dana

12
2344

ČAČAK – Saobraćajnica u Rošcima koja vodi do vidikovca na Kablaru biće završena za desetak dana, najavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je to rekao tokom obilaska radova na putu za Čvrkiće u Mesnoj zajednici Rošci, kao i radove na izgradnji dva parkinga na vrhu Kablara.

Saobraćajnica do vidikovca dugačka je oko 1.500 metara, a široka 5,5 metara i biće asfaltirana za deset dana. Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice na Kablaru će omogućiti sve većem broju posetilaca da bezbedno dođu do jednog od najlepših planinskih vrhova i vidikovaca koje Srbija ima. Do samog vidikovca planirano je uređenje pešačke staze. Grad Čačak je za potrebe izgradnje parkinga otkupio parcelu, a grade se dva parking prostora. Jedan je namenjen za šest autobusa, a drugi može da primi 96 automobila, od kojih je šest parking mesta predviđeno za vozila za osobe sa invaliditetom. Ovo je projekat od nacionalnog značaja – rekao je Todorović.

On je istakao da je realizacija ovog projekta od velikog značaja za razvoj turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Takođe, značajan je i za meštane koji uveliko rade na razvoju seoskih domaćinstava za bavljenje turizmom, o ćemu najbolje govori podatak da su meštani zaseoka Čvrkići dozvolili proširenje puta na svoje parcele bez novčane naknade – rekao je gradonačelnik Čačka.

Izgradnja saobraćajnice i dva parkinga je investicija vredna 80 miliona dinara, a finansira je Vlada Republike Srbije preko JP “Putevi Srbije“.

Predstavnici lokalne vlasti posetili su i Mesnu zajednicu Vrnčani, u kojoj je asfaltirana saobraćajnica, koju meštani nazivaju put za Karance, dužine 2.100 metara.

Prema rečima predsednika Saveta MZ Vrnčani Miodraga Karanca, ova saobraćajnica od velikog je značaja za meštane ovog kraja u čiju putnu infrastrukturu nije ulagano oko 30 godina.

Vrnčani broje 220 domaćinstava, a ovom prilikom su se meštani obratili lokalnoj vlasti sa željom da se uradi spomenik junacima Godunske bitke, na brdu Godunu i predali im idejno rešenje.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPreminuo Ivan Tasovac
Sledeći članakPredstava “Dok nas smrt ne razdvoji“, po tekstu Mire Furlan, večeras u Domu kulture

12 KOMENTARA

  1. Dragi Ivanhoe, ja živim u Čačku, za spomenik znam jer sam odlazio tamo par puta, korov ne mogu da očistim jer sam daleko, a stanovnika na mestu Bjeliš, gde se spomenik nalazi, skoro pa nema! Radu se o pitanju nadležnosti, jer se i za ove po gradu ne zna ko održava i čisti!

  2. Novih nije bilo a dižu se važnim ljdima, koji su nešto učinili za našu državu. Nauči nešto. I uzmi alat i očisti ispred tvoje kuće. A za tog đenerala nikad čuo nisam. Izvini.

  3. Ej zaduženje kolko si jadan i bedan. Šta ti znaš o budžetu. Imaš svoj, kućni, pa o njemu brini. O gradskom misle uniji i pametniji od rebe. Ne mlati praznu slamu. Uzmi pivo i sedi ispred prodavnice. I vodi politiku.

    • Ko si ti da šalješ ljude ispred prodavnice? Jedi taj sendvič i ćuti. Koliko propada spomenika a oni prave nove. Ko će te nove da održava? Valjda ima neka kulturna ustanova da sredi godišnje po JEDAN stari spomenik.

  4. Bože kolko smo mi ograničen, da ne kažem glup, narod. Jedan pita zašto se autobusom dolazi na Kablar, drugi hoće da mu neko očisti oko spomenika. Da li od muke kukati ili se smejati na ove komentare. Umesto da su, bar malo, zadovoljni oni lupetaju. Sve sami ekolozi. A niko da mrdne, da sam nešto uradi. Sramota.

  5. Pa čime će da dođu turisti sa helikopterom. Autobusima se dolazi i na Kopaonik, Taru, Divčibare,treba uložiti i napraviti neki lep hotel, staze za pešačenje i vožnju biciklom, staze za jahanje konja, staze za paraglajdere…..mogućnosti za turizam su beskrajne. Priroda je prelepa ali ljudi koji dolaze hoće neke sadrzaje. Naravno ne treba preterati pa uništiti planinu kao što su uradili sa Zlatiborom gde su napravili zgrade po planini.

    • A što se ne bi autobusima dolazilo na Kablar? Da li si ti nekada čuo za organizovane turističke ture? Mila majko ko sve ovde komentariše. Eriću, stvarno nemam reči koliko si ograničen.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here