Putnički avioni sa aerodroma u Lađevcima poleću već u junu?

3
1151

ČAČAK – Aerodrom u Lađevcima na administrativnoj granici Čačka i Kraljeva do kraja juna 2019. treba da bude osposobljen za pokretanje putničkog saobraćaja, može se zaključiti iz odgovora koji je Politika dobila od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U tom odgovoru se podseća, da je Vlada Srbije osnovala preduzeće Aerodromi Srbije, kojem je glavni zadatak da bude operater to jest upravljač aerodroma. Shodno tome, vlada je donela odluke i planska akta, kojima se neophodni aerodromski sadržaji potrebni za civilni saobraćaj sa vojnog vraćaju na raspolaganje državi.

To je potvrđeno i ugovorom između Ministarstva odbrane i Aerodroma Srbije, o zajedničkom korišćenju manevarskih površina. U odgovoru sledi i ono što će buduće putnike najviše interesovati:

Stoga su planirani građevinski radovi, opremanje aerodroma, zapošljavanje i osposobljavanje budućih radnika na poslovima prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i robe, otvaranje i opremanje graničnih prelaza i sertifikacija aerodroma. Sve ovo trebalo bi da se završi do kraja juna 2019. godine. Aerodrom će se opremiti tako da je moguće njegovo korišćenje i u uslovima smanjene vidljivosti. Od otvaranja do kraja godine možemo očekivati i prve aviokompanije zainteresovane za letove sa ovog aerodroma.

Znači, otvaranje će biti krajem juna, a ne, kako se u ovdašnjim političkim krugovima govori, mesec dana ranije – 31. maja. Posle kreću i prvi letovi u skladu sa obećanjem Aleksandra Vučića, predsednika prilikom nedavnog boravka u Kraljevu. On je tada naglasio da će, uprkos biznis planovima na osnovu kojih će za pokriće troškova održavanja država gubiti godišnje oko dva miliona evra pa je neophodno sve učiniti da to ne bude više, ovaj aerodrom ipak biti otvoren. I, to u prvoj polovini godine, naravno, za letove manjih civilnih aviona.

Predsednik Vučić je napomenuo i da on mora biti povezan sa dobrim putevima, pa je Politika resorno ministarstvo upitala i kada počinje gradnja tzv. Moravskog koridora.

Za realizaciju projekta 15. oktobra 2018. godine potpisan je memorandum o razumevanju i saradnji između Vlade Srbije i američke kompanije Behtel, što je prvi infrastrukturni projekat u čiju se realizaciju uključuju kompanije iz SAD. Vrednost investicije je oko 800 mil EUR. No, posle katastrofalnih poplava u Srbiji bilo je neophodno novim projektom izmestiti trasu puta na jednoj deonici, što će značiti i regulisanje vodotoka Zapadne Morave, kako bi put bio potpuno bezbedan. Očekujemo da taj posao bude završen ove godine, a uporedo vodimo razgovore zbog obezbeđenja finansiranja da bi do kraja ove godine počeli sa radovima – navodi se u odgovoru Ministarstva saobraćaja.

Izvor: eKapija

Prethodni članakČačanskoj firmi potrebno osam radnika
Sledeći članakUG “Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac!“: Nedoba kakvo se u gradu ne pamti

3 KOMENTARA

  1. bla bla bla
    ako ce da ga opreme kao sto su zavrsili autoput do bgd tj koridor 11. mozda druga generacija od nas doceka prvo poletanje neke low cost kompanije ka Somaliij ili severoj koreji u najboljem slucaju

  2. Taj Aerodrom je komplet uradio Sutanovac istine radi… i bice isplativ na srednje staze, bas kao i NIs…
    Hrvatska ima 6 medjunarodnih aerodroma, BiH tri, Makedonija dva,…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here