Radnici “Zoohigijene“ u akciji spasavanja: Skinuli psa sa krova proizvodne hale u Atenici (FOTO)

0
354

ČAČAK – Radnici čačanske “Zoohigijene“ danas su izveli nesvakidašnji poduhvat. Uhvatili su i skinuli psa sa krova jedne proizvodne hale u Atenici psa. Životinja se tu našla pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Pretpostavlja se da je psa neko bacio na krov.

Juče smo primili poziv građana da intervenišemo i pokušamo da sa krova objekta visokog oko 6-7 metara spasemo psa, za koga su nam rekli da već izvesno vreme boravi tu. Odmah po pozivu uputio sam radnike druge smene da sagledaju situaciju i procene da li mogu to da obave na bezbedan način, ali sam dobio povratnu informaciju sa terena da je to prilično opasan poduhvat sa stanovišta bezbednosti – kaže upravnik RJ “Zoohigijena“ Aleksandar Maksimović.

Prema njegovim rečima, tokom današnjeg dana je kontaktirano više udruženja i organizacija koje se bave spasavanjem životinja u rizičnim situacijama, ali do pravog rešenja nije se moglo doći. Kontaktiran je i Štab za vanredne situacije u Čačku, pa se na naznačenom mestu uskoro pojavio i načelnik Bratislav Zečević. Vrlo brzo se pored hale okupio i veći broj radoznalih građana.

Nismo mogli da iznađemo pravi način kako da dođemo do psa, mada su nam radnici iz hale ponudili merdevine adekvatne dužine, ali su nam rekli da su oni već pokušavali u više navrata da ga uhvate u čemu nisu uspeli. Prethodnih nekoliko dana su psa hranili, bacajući mu komade hleba i mesa na krov objekta, a vodu je pio iz oluka. Ja nisam mogao nikome od zaposlenih da naložim da se popenje na krov, jer im to nije u opisu posla, ali se kolega Zoran Ječmenica ponudio da on to učini, s obzirom da se ne boji visine – objašnjava Maksimović.

Međutim, kada se Ječmenica uzverao uz merdevine, tek tada je nastao problem, pošto je pas bio veoma plašljiv i nije hteo da mu priđe. Zahvaljujući iskustvu stečenom tokom rada u službi “Zoohigijene“ i prođenoj obuci na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, Ječmenica je uspeo posle desetak minuta jurnjave po zaleđenom i klizavom limu da se domogne uplašene životinje i uz pomoć kolega Srđana Antonijevića i Vladimira Ružića bezbedno je spusti na zemlju. Posle kontrole zdravstvenog stanja, pas je transportovan u prihvatilište za napuštene životinje u Milićevcima.

Nije me bilo strah, s obzirom da sam ranije već imao iskustva u radu na visini, prilikom određenih popravki na krovu svoje i drugih kuća, tako da mi to nije predstavljalo problem. Najteže je bilo savlada psa, koji je usled pretrpljenog straha u pojedinim momentima ispoljavao čak i agresivnost. Kada se našao na sigurnom i njemu je laknulo, pa je bio prilično miran. Ne smatram da sam učinio neko veliko delo – skroman je Ječmenica.

Vest o ovom nesvakidašnjem događaju brzo se proširila gradom, tako da su se pojedini ljubitelji pasa već javljali sa željom da udome ovog nestaška, koji izgleda u sebi ima i krvi ptičara, s obzirom na mestu na kome je uhvaćen.

Izvor: Zoohigijena

Prethodni članakEdukacija o ekologiji na Fakultetu tehničkih nauka
Sledeći članakPostavlja se semafor kod glavne Pošte, u nedelju izmenjen režim saobraćaja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here