Radovanović: Dete bih poslao u školu, ali ga ne bih slao kod babe i dede

2
790

Bliži se početak školske godine, pa ovih dana u Srbiji, među roditeljima đaka, vlada dilema da li poslati dete u učionicu ili ga ostaviti kod kuće da prati onlajn nastavu.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za portal Nova.rs da što se toga tiče za njega nema dileme i on bi poslao dete u školu, ali ga ne bi slao kod dede i babe i ograničio bi mu kontakt sa „trećom generacijom“.

On je rekao da bi se prilikom određivanja mera trebalo rukovoditi epidemiološkom situacijom i voditi računa o tome da se podaci i rasprostranjenost zaraze prate na lokalnom nivou.

Treba postupati prema situaciji, ako je, na primer, u Bujanovcu kritično, onda tamo treba peduzeti mere. Moraju stvari da se rešavaju na lokalu – objasnio je Radovanović.

Nastava u školama se neće prekidati ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu, mada će u tom slučaju ostatak razreda biti testiran, ali neće biti izolovan, već će nastaviti rad, rekao je Radovanovićev kolega, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ukoliko se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće dolaziti u školu, bez obzira da li je i sam zaražen, rekao je Tiodorović za „Blic“. Kako je objasnio, đak će biti udaljen iz razreda sve dok se oboleli iz njegove porodice ne izleči i dok se ne utvrdi da i dete nije zaraženo.

Radovanović na to kaže da sve mere, pa i ove koje je najavio Tiodorović, treba da zavise od toga kolika je učestalost bolesti u zajednici. Problem je, tvrdi on, upravo to što te podatke ne znamo i što se oni od nas kriju.

Ako nije intenzivna transmisija ima logike da se ne šalje celo odeljenje u karantin i da bude ovako kako je najavljeno. Sve zavisi od epidemiloške situacije i verovatnoće prenosa. Život mora da ide dalje, pa ako nije izuzetno opasno, onda se, ipak, ide na blaže mere, a ako je kritično mora da se nastupi energičnije – kazao je Radovanović.

Izvor: Beta

Prethodni članakNijedan novi slučaj zaraze koronavirusom u Čačku, juče bez prijema na kovid odeljenje
Sledeći članakNerandžić udaljen iz ekipe zbog nediscipline, da li će biti vraćen?

2 KOMENTARA

  1. Naravno sve odluke treba da donese Krizni štab i stane iza njih a ne da se krije iz upitnika za roditelje i njihovog većinskog stava da bi radije slali decu u školu a ne da prate online nastavu. Poznavajući ministra prosvete oni će se kriti iza roditelja i ako nešto krene po zlu reći će da je opet narod kriv i neodgovoran.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here