Rale Milenković sa monodramom “Naši dani“ u čačanskom Domu kulture

1
346

ČAČAK – U čačanskom Domu kulture u petak će sa početkom u 20 sati biti izvedena monodrama “Naši dani”.

Biće to 1.763. izvođenje monodrame koju je adaptirao, režirao i u kojoj igra glumac Radoslav Milenković.

Gledanje predstave ‘Naši dani’ prema tekstovima Vladislava Petkovića Disa i Radoja Domanovića su pod moranje svakoga onoga ko ima iole svesti u trenutku u kom se nalazimo – rekao je Milenković agenciji MNA.

Prema njegovim rečima, naša tragična sudbina je da 120 godina posle tekstova naših najvećih satiričara i dalje kao društvo bolujemo iste boljke, mada sada mnogo akutnije i kobnije.

Obavezuje nas da se suočimo sa svim onim rđavim i zlokobnim u našem društvu i da se tako suočeni sa prirodom i ljudskom i društvenom, u stvari ruganjem moralnim nakazima i Domanovićevih i Naših dana, odbranimo od nečega što dovodi u pitanje našu ljudskost – istakao je Milenković.

“Naši dani” premijerno su izvedeni 17. maja 1984. godine na zemunskom Festivalu monodrame i pantomime, kada su nagrađeni od strane publike.

Poredeći vreme pre 36 godina i danas, Milenković kaže da se sve promenilo, od društva, do društvenog uređenja.

Mi smo se promenili, promenila se nekakva i socijalna struktura publike, promenio se društveni kontekst sve se promenilo, ali na neki način sve je ostalo isto ili čak malo i gore nego što je bilo. Kada sam napravio monodramu 80-tih godina u socijalizmu, Domanovićevi tekstovi su zvučali kao alegorija nekog bivšeg, davnog, prošlog vremena i društva Obrenovića, a neke su se negativne pojave iz naše tadašnje socijalističke stvarnosti prepoznavale u tom štivu – objasnio je on.

Kako kaže, decenijama unazad, ali i danas smo svedoci tranzicija iz lošeg u gore.

Sve to što je nekada bila nekakva alegorija i neka fantazmagorija satirične literature danas je postala naša gola stvarnost – istakao je Milenković.

Organizator monodrame je Minut media iz Čačka.

Izvor: MNA

Prethodni članakSudar u Riđagama, ima povređenih
Sledeći članakDr Tošić: U Čačku odavno nema kovid pozitivnih, situacija mirna, ali smo na oprezu

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here