Raspisana tri javna poziva za zapošljavanje, subvencije od 220 do 300 hiljada po osobi

0
2353

ČAČAK – Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i grad Čačak raspisali su danas tri javna poziva i to za samozapošljavanje, stručnu praksu i subvencije poslodavcima.

Suvbencija poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima namenjena je poslodavcima iz privatnog sektora, sa sedištem na teritoriji Čačka, koji će zaposliti do pet nezaposlenih osoba na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom, koja su prijavljena na evidenciji NSZ – Filijala Čačak, najmanje tri meseca pre dana podnošenja zahteva.

Subvencije se odobravaju poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima u jednokratnom iznosu od 220.000 dinara po osobi, osim u slučaju zapošljavanja osoba odraslih u hraniteljskoj porodici, osoba sa invaliditetom, samohranog roditelja, roditelja kome je odlukom nadležnog suda povereno samostalno vršenje roditeljskog prava i Roma, kada se subvencija dodeljuje u iznosu od 300.000 dinara po osobi.

Javni poziv traje 30 dana, odnosno poslednji rok za prijem zahteva je 25. jun.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250.000 dinara, odnosno 270.000 za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

I za ovaj javni poziv poslednji rok je 25. jun.

Program stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje – kvalifikacija, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, kada je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci.

Kako je navedeno, program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa stručne prakse NSZ će angažovanim licima na ime novčane pomoći i troškova prevoza isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od 20.000 do 25.000 dinara u zavisnosti od nivoa kvalifikacija.

Javni poziv je otvoren do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. septembra.

Izvor: MNA

Prethodni članakUhapšena dvojica Čačana i trojica Beograđana, krali automobile, sekli ih i prodavali u delovima
Sledeći članakPet poslodavaca iz Čačka traže 17 radnika

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here