Razmatra se više opcija u vezi sa zabranom rada nedeljom

0
332
Foto: Ilustracija

Razmatra se nekoliko opcija kada je u pitanju inicijativa za zabranu rada nedeljom u trgovinama, a u februaru se očekuje zajednički sastanak svih aktera na koje se ona odnosi, na kome će analizirati svi predlozi i eventualno dogovoriti usvajanje te odluke, kažu za Tanjug u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Predsednica ASNS Ranka Savić kaže da bi na tom sastanku učestvovali strani i domaći trgovci, sindikati i predstavnici vlade, kako bi razmotrili sve predložene modele i izjasnili se o njihovom prihvatanju.

Savić kaže da se razmatra više mogućnosti i da je predlog tog sindikata da se u potpunosti zabrani radi nedeljom u svim trgovinskim lancima, ali da su spremni da razmotre i druge predloge i ideje.

Predstavnici Ministarstva trgovine rekli su nam da ako ankete koje budu sproveli ukažu da su trgovci većinski protiv toga, da bi trebalo razmatrati druge opcije – zabranu rada prve ili prve i poslednje nedelje u mesecu, što bi bio prvi korak da kasnije svi trgovci prihvate zabranu rada nedeljom – istakla je Savić.

Kako kaže ona, bilo je i predloga da se rad nedeljom ograniči do 11 sati pre podne, ali da će se na sastanku u februaru konkretnije znati koji predlozi će biti uvaženi.

Navodi da je sa resornim ministrom održan sastanak krajem decembra i da je sindikat naišao na razumevanje i veliku podršku za tu ideju.

Nakon ankete i razgovorima sa domaćim i stranim trgovinskim lancima, dobavljačima, potrošačima, nevladinim sektorom izaći će se sa konačnim stavom, kaže.

Sindikat neće odustati od ove ideje, ali bolje išta nego ništa…Nećemo biti prezadovoljni ako se usvoji predlog da jedna ili dve nedelje budu neradne, ali nema razloga ni da to odbijemo – kaže Savić.

Taj sindikat pokrenuo je inicijativu da se zabrani rad nedeljom i skrenuo pažnju na izuzetno niske plate radnika kojih u trgovini ima oko 200.000 i kreću se oko 30.000 dinara.

One su praktično od 1. januara izjednačene sa minimalnom zaradom u Srbiji.

Značajan problem je i manjak radne snage, ali i neplaćeni prekovremeni sati. Osim toga, rad nedeljom ne se ne plaća posebno, jer ga poslodavci tretiraju kao svaki drugi radni dan – kazala je Savić.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakGoran Mileusnić o Neđeljku Đuroviću: Samo jednom me je pogledao kao da me pita – „Šta je, šta je bilo?“
Sledeći članakUrnebesna komedija “Otkačene“ večeras u Domu kulture

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here