Inspektori Moravičkog okruga u prošloj godini izvršili 15.403 kontrole, izrekli kazne od 13,5 miliona

0
206

ČAČAK – Prema podacima Stručne službe Moravičkog upravnog okruga, u 2019. godini ukupno je zavedeno 16.054 predmeta, a 43 republička inspektora do kraja godine izvršilo je 15.403 inspekcijskih nadzora, od čega jedan deo izvan teritorije ovog okruga.

Kako se navodi, u odnosu na ukupan broj izvršenih inspekcijskih nadzora utvrđene su, u manjem ili većem obimu, nepravilnosti u 4.607 slučajeva, zbog čega je podneto 607 prekršajnih, 17 za privredni prestup i 24 krivične prijave.

Izrečeno je novčanih kazni u iznosu od 13,5 miliona dinara. Oduzeto je novca i robe u vrednosti 184.800 dinara. Otkriven je rad sedam neregistrovanih subjekata.

U radu “na crno“ zatečeno je 229 lica, od čega je nakon intervencije inspekcije rada posao dobilo 179 radnika. Zanimljiv je podatak da je u Moravičkom okrugu inspekcija rada poslednjih četiri godine zatekla 1.237 neprijavljenih lica, a da su poslodavci po nalogu inspektora u stalni radni odnos od navedenog broja primili 1.040 radnika. U sklopu projekta “Reci NE radu na crno“ aktivirana je i besplatna telefonska linija (0800 300 307) putem koje je sa područja Moravičkog okruga podneto preko sto anonimnih prijava protiv poslodavaca koji nisu prijavili radnike – navodi se u saopštenju Moravčkog upravnog okruga.

Najveći broj inspekcijskih nadzora izvršili su inspektori granične sanitarne inspekcije (3.201), veterinarske (2.954) i granične fitosanitarne inspekcije (2.834), koji najveći broj nadzora obavljaju u postupku kancelarijske kontrole.

Granična sanitarna i granična fitosanitarna inspekcija pokriva mesta carinjenja u Čačku, Užicu, Požegi, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Prijepolju, Kraljevu, Raški i Novom Pazaru, a u prošloj godini i u Kolubarskom okrugu.

Granični sanitarni inspektor vrši i kontrolu uvoza robe, pa je u prošloj godini doneo rešenje na osnovu kojeg su uništene dve pošiljke iz Kine kao neispravne, a sada je angažovan i na kontrolu putnika na aerodromu “Morava“ u Lađevcima.

Kad je reč o terenskoj kontroli, najviše kontrola izvršila je inspekcija rada (1.723) i sanitarna inspekcija (1.438), što po inspektoru inosi 288 odnosno 287 izvršenih inspekcijskih nadzora u toku godine – stoji u saopštenju.

Osam ministarstava u Moravičkom okrugu obavlja poslove inspekcijskog nadzora preko tržišne, turističke, poljoprivredne, vodne, šumarske, veterinarske, zdravstvene, sanitarne, granične, inspekcije rada, inspekcije za bezbednost i zdravlje na radu, inspekcije za zaštitu životne sredine, građevinske inspekcije, inspekcije drumskog saobraćaja, fitosanitarne i granične fitosanitarne inspekcije.

Poslove inspekcijskog nadzora obavlja 43 republička inspektora a očekuje se prijem još oko tridesetak u naredne tri godine.

Osim u sedištu okruga u Čačku, u okviru Moravičkog upravnog okruga formirane su područne jedinice u Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Guči.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNa klizalištu SC “Mladost“ počela besplatna škola klizanja
Sledeći članakHuligani krvnički pretukli mladog glumca iz Gornjeg Milanovca

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here