Revija filmova sa “Slobodne zone“ u Galeriji “Nadežda Petrović

0
272

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ od ponedeljka (13. do 19. juna) biće prikazana revija filmova sa filmskog festivala “Slobodna zona“.

Biće prikazano devet filmova sa 17. izdanja festivala održanog od 4. do 9. novembra prošle godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Turneja “Slobodne zone“ u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Čačanska publika imaće priliku da pogleda čak devet filmova među kojima će se naći pobednik prošlogodišnje Slobodne zone, film “Profesor Bahman i njegovi časovi“, ozbiljan dokumentarac o strpljivom profesoru iz malog grada Nemačke; zatim jedan od najgledanijih filmova 17. Zone “Najlepši dečak na svetu“, koji donosi priču o Bjornu Andresenu koga Lukino Viskonti bira da glumi Tađa u njegovom filmu “Smrt u Veneciji“ i proglašava ga personifikacijom lepote.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje publika će imati priliku da bolje upozna Gretu Turnberg kroz film “Ja sam Greta“, trenutno najpoznatiju ekološku aktivistkinju koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih političara.

Zatim, lice i naličje frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. “Zabavi je došao kraj“ je savremeni dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

Kroz svedočenja izraelskih vojnika, novi dogumentarac Avija Mogbrabija, donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više o 50 godina u filmu “Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“.

Igrani film “Bez kajanja“ donosi takođe priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.

U okviru turneje publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac “Fejt i Branko“, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violinistu romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.

U okviru turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda filmove “Prvi sneg“, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i “Moj tata hot dog“, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac. Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

Raspored projekcija u Čačku:

Ponedeljak, 13.6.
20:00 Ja sam Greta (dok.)

Utorak, 14.6.
20:00 Profesor Bahman i njegovi časovi (dok.)

Sreda, 15.6.
20:00 Bez kajanja (igr.)

Četvrtak, 16.6.
20:00 Najlepši dečak na svetu (dok.)

Petak, 17.6.
20:00 Prve 54 godine (dok.)

Subota, 18.6.
18:00 Prvi sneg (igr.)
20:00 Zabavi je došao kraj (dok.)

Nedelja, 19.6.
18:00 Moj tata hot dog (igr.)
20:00 Fejt i Branko (dok.)

Izvor: Morava info

Prethodni članakOko 40 odsto građana Srbije koji odlaze na rad u inostranstvo ide u Nemačku
Sledeći članakIzlila se Kamenica, bujica srušila most u Miokovcima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here