Rimske terme – trag u centru Čačka star 18 vekova

0
1471

ČAČAK – Brojni su lokaliteti u Srbiji koji svedoče o tome da su moćni Rimljani nekada živeli na našim prostorima, jedan od njih su Rimske terme koje se nalaze u centru Čačka, a koje su izgrađene pre 18 vekova.

Foto: RINA

Terme su otkrivene sasvim slučajno, prilikom iskopavanja temelja za stambenu zgradu 1970. godine. Sačuvan je samo parterni deo iznad kojih je ležao glavni pod, nošen nizom stubića koji su služili kao sistem za grejanje – rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Čačanske rimske terme predstavljaju arhitekturu jednog vremena, ali govore i da je u to vreme higijena tela bila usko vezana sa higijenom duha.

Rimljani su iza sebe ostavili tragove na kojima sva pokolenja mogu mnogo da nauče. U ovim termama, čak u to vreme, a radi se o trećem i četvrtom veku, oni su imali podno i zidno grejanje u svojim kupatilima – rekla je direktorka čačanskog muzeja.

Godinama je ovaj izuzetno bitan arehološki lokalitet bio zapušten, ali grad Čačak prepoznao je značaj ovog mesta, pa je u njegovu adaptaciju uloženo oko 1,2 miliona dinara. Nakon 47 godina ovaj lokalitet je konačno otvoren za javnost i grupe turista, koje se najave, mogu videti kako izgledaju čuvene rimske terme.

Opremljen je plato i ugrađen video-nadzor, a u planu je izgradnja pasarele.

Ovakve lokacije definitivno zaslužuju posebnu pažnju, mada neophodno je mnogo novca uložiti kako bi se one privele nameni. Publika sada ima priliku da se detaljno upozna sa ovim “nebrušenim turističkim draguljem, koji se nalazi u samom srcu Čačka. Očekujemo da će još više turista posetiti ovaj lokalitet koji se nalazi u centru grada – izjavio je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka.

Kako bi turistima na najbolji način bile prikazane sve specifičnosti „Rimskih termi“ Narodni muzej je u sardnji sa gradom Čačkom i Turističkom organizacijom napravio kulturno–informativnu tablu, dugačku 18,5 metara, od čega polovinu zauzimaju informacije i fotografije ovog lokaliteta, a drugu polovinu arheološka nalazišta koja postoje na ovoj teritoriji.

Itvor: RINA

Prethodni članakGrupa EJO u finalu “Beovizije 2020“
Sledeći članakZa koju decu?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here