Roditelji dečaka koji je ubio devetoro dece i čuvara u “Ribnikaru“ negirali krivicu

0
1065
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Majka i otac dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devetoro dece i čuvara škole negirali su danas krivicu na suđenju u Višem sudu u Beogradu, prenosi Tanjug.

Sudija je danas odlučio da javnost isključi sa suđenja.

Kako su advokati potvrdili novinarima ispred suda, na današnjem suđenju je pročitana optužnica, a zatim su održana uvodna izlaganja odbrane i tužilaštva.

Optuženi su se kratko izjasnili o krivici, a sutra će detaljno iznositi odbranu.

Otac dečaka optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu što očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i zato što oružje nije čuvao bezbedno, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, i instruktor u tom klubu, zbog davanja lažnog iskaza.

Optužnicom je predloženo da sud oca dečaka osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliske osobe.

Sud je usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da isključi javnost sa suđenja, radi zaštite prava i interesa svih maloletnih lica oštećenih u ovom postupku.

Tužilaštvo je prilikom predlaganja da se isključi javnost vodilo računa o tome šta je pretežniji interes – da li interes javnosti da bude obaveštena ili interes zaštite maloletnih lica u ovom krivičnom postupku. Zbog osetljivosti ovog postupka, tužilaštvo smatra da je pretežniji interes zaštite maloletnika.

Sud je predlog tužilaštva usvojio i pored protivljenja odbrane optuženih, kao i pojedinih punomoćnika oštećenih, koji su tražili da javnost prisustvuje ovom suđenju.

Porodice oštećenih moći će da prisustvuju suđenju.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je, uoči početka suđenja, da očekuje zakonito i fer suđenje koje će rezultirati osudama optuženih.

  • Očekujem zakonito i fer suđenje na kraju kog će sud osuditi optužene za krivična dela koja im se stavljaju na teret na osnovu predloženih dokaza tužilaštva, te da će im izreći predložene kazne zatvora – kratko je rekao Stefanović.

Glavni javni tužilac prisustvovao je današnjem suđenju, uz dvojicu postupajućih tužilaca Nikolu Uskokovića i Ivana Jevtića.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakDodeljena NIN-ova nagrada za najbolji roman godine
Sledeći članakZašto stručnjaci preporučuju Deus Crispbread ovseni hleb?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here