Roditelji prkose ministru, neće da šalju decu u školu; Brnabić: Zatvaranje škola bilo bi kontraproduktivno

2
2375

ČAČAK – Iako zvanične odluke o zatvaranju škola u Srbiji još uvek nema, roditelji učenika u čačanskoj Gimnaziji i srednjoj Ekonomskoj školi odlučili su da svoju decu ne šalju na nastavu. Časovi u ove dve škole danas nisu održani jer se u učionicama nije pojavio veliki broj đaka zbog straha od zaraze koronavirusom.

U čačankoj Gimnaziji nastava je otkazana nakon što u prepodnevnu smenu nije došlo čak 56 odsto učenika. Najveći broj njih nije stigao na nastavu iz straha od koronavirusa, pošto su učenici jednog odeljenja četvrtog razreda u subotu bili na rođendanu gde se nalazila i osoba iz Nemačk, kod koje je u sredu potvrđeno prisustvo korona virusa.

U međuvremenu je nekoliko gimnazijalaca dobilo povišenu temperaturu, pa je u četvrtak sa nastave izostalo 15 učenika iz jednog odeljenja. To je lančano izazvalo uznemirenje kod roditelja ostalih učenika ove škole, zbog čega je, prrema rečima direktora Gimnazije Ivana Ružičiča, doneta odluka da se nastava u petak ne održi.

Jutros od 562 učeika njih 313 nije došlo na nastavu, pa sam doneo odluku da se ne održi nastava, da se učenici vrate kućama. Obavestio sam Ministarstvo prosvete, kao i predstavnikke lokalne samouprave. Učenici su dobili informaciju da preko vikenda čekaju vesti iz medija i da vide šta će biti u ponedeljak – rekao je Ružičić.

Od jutros je nastava obustavljena i srednjoj Ekonomskoj školi, pošto se ispostavilo da je i jedan broj učenika bio u neposrednom kontaktu sa osobom koja je obolela od korona virusa.

I u jednoj i u drugoj školi izdati su nalozi da detaljnu dezinfekciju svih prostorija.

Nastava je prekinuta nakon drugog časa jer su se od jutros javljali roditelji dece koja su takođe bila na proslavi osamnaestog rođendana, gde je jednoj od gošći iz inostranstva potvrđena zaraza korona virusom. Od 360 đaka u prvu smenu nije došlo 85, a odluku da prekinemo nastavu doneli smo preventivno – rekao je za RINU Vladan Nicović, direktor Ekonomske škole u Čačku.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se moraju poštovati tačno određene procedure u slučaju zatvaranja škola, da odluku o tome ne mogu da donose direktori i najavio sankcije za one direktore koji su to uradili na svoju ruku.

Međutim, roditelji sa kojima smo razgovarali, a i oni koji svoje mišljenje iskazuju na društvenim mrežama, ogorčeni su postupkom ministra prosvete. Većina njih najavljuje da svoju decu od ponedeljka neće slati u škole.

Ako je danas u Gimnaziji bilo 56 odsto odsutnih, budite sigurni da će ih u ponedeljak biti najmanje 80 posto, a ne bi me čudilo ni da se niko od dece ne pojavi. To više nema veze sa direktorom ili bilo kakvom odlukom. To je odluka zdravog razuma. Ne želimo da naša deca budu izložena bilo kakvoj opasnosti – rekla je za naš porrtal majka čačanskog maturanta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije na sednici danas doneti odluku o zabrani prisustva publike na fudbalskim utakmicama u zemlji, ali da neće biti odluke o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, jer je stav struke bio da „nema nikavog stručnog opravdanja i stručne osnove“ za to.

U ovom trenutku zatvaranje škola, vrtića i fakulteta bilo bi kontraproduktivno u nekoj meri, ne bi se garantovalo da deca i mladi ljudi ovako daleko od raspusta sede kućama u izolacija, da se ne bi sakupljali u školama, već na drugim mestima i ne bismo ništa pametno učinili ništa ovom merom. I i pored našeg političkog instistiranja i histerije u društvu, ne postoji u ovom trenutku stručno opravdanje. I ja ne mogu da donesem tu odluku suprotno stavu struke – naglasila je Brnabić.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOko 250 osoba potencijalno bilo u kontaktu sa zaraženom ženom iz Nemačke, među njima i mnogo školaraca iz Čačka
Sledeći članakGG “Ivan Ćalović“: Ko je dužan da brine o javnom zdravlju građana Čačka

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here