Sabor trubača u Guči zbog poplave ove godine u crkvenoj porti

0
1287

GUČA – Dragačevski sabor trubača u Guči ove godine održaće se 59. put, od 8. do 11. avgusta, pod sloganom „Najzvučnija letnja destinacija“.

Sav programi će posle više decenija ponovo biti u porti crkve jer je 3. juna bio poplavljen Sportski centra u Guči na čijem stadionu se održavalo glavno takmičenje Sabora.

Trudili smo se da saniramo posledice poplave, međutim zbog prodiranja vode u elektroinstalacije i mulja na stadionu i oko njega, ne možemo da garantujemo bezbednost učesnika u pogramu – rekao je novinarima predsednk Opštine Lučani Milivoje Dolović.

On je dodao da je sa Crkvenom opštinom Guča sklopljen ugovor о zakupu 1.000 kvadratnih metara crkvene porte za Sabor.

Pored glavne pozornice kod crkve, biće postavljene još tri pozornice u centru Guče.

Sabor će u četvrtak, 8. avgusta, početi otvaranjem likovne izložbe samoukih slikara, sajmova knjiga i turizma, koncertima trubačkih orkestara, folklornih i pevačkih grupa i takmičenjem pionirskih i omladinskih trubačkih orkestara Srbije.

Pored takmičenja seniorskih trubačkih orkestara, na višednevnom programu Sabora su i takmičenja u „narodnom višeboju“, „zdravičara“, izbor za najlepšu narodnu nošnju, zatim „Stara dragačevska svadba“, kocnerti, među kojima i orkestara Bobana Markovića, Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića.

Najavljeni su i koncerti trubačkih orkestara iz Francuske, Češke, Australije, Portugalije i Slovenije.

Na ovogodišnji Sabor ponovo su uvedeni koncerti estradnih muzičara koji su prošle godine bili ukinuti sa željom organizatora da se Sabor „vrati tradicionalnom zvuku trube“.

Najavljeni su koncerti folk pevača Dragane Mirković i Saše Matića.

Kulturni centar Opštine Lučane je saopštio da ove godine ukida memorijalnu nagradu „Od zlata jabuka – profesor Miodrag Vasiljević“, koju je beogradski dnevni list „Danas“ od 2009. godine dodeljivao orkestru čije muziciranje je stručni žiri ocenjivao najizvornijim na Saboru. Tu nagradu će dodeliti Kulturni centar.

Kulturni centar neće otkupiti ni 3.000 primeraka lista „Danas“ sa specijalnim dodatkom o Saboru trubača u Guči, što su činili ranijih godina, jer, po saopštenju Centra, to nije „bilansirano finansijskim planom za ovu godinu i ne spada u poslove te institucije“.

Direktor Kulturnog centra Jovan Kovačević je potvrdio da će beogradski listovi “Večernje novosti“ i “Ilustrovana politika“ i dalje dodeljivati svoje nagrade na Dragačevskom saboru trubača u Guči.

Izvor: Danas

Prethodni članakRadovi na putu Čačak – Užice, naizmenično propuštanje vozila
Sledeći članakDr Aleksandar Radojević nakon četvrt veka rada napustio čačansku bolnicu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here