Šarčević: Vreme je za ocene, nastava će biti završena do polovine juna

6
3199
Mladen Šarčević

Za mesec i po dana biće završeno emitovanje časova na daljinu za osnovce i srednjoškolce, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je dodao da učitelji i nastavnici već mogu formativne, opisne ocene da prevedu u sumativne, brojčane ocene.

Ministar je naglasio da se proces učenja na daljinu odvija već pet nedelja, da je zadovoljan tokom nastave, da časove nastavnici sada snimaju od kuće.

Mislimo da ćemo za mesec i po dana završiti sa emitovanjem časova vezanih za redovnu nastavu za osnovnu i srednju školu – rekao je ministar za TV Pink.

Zadovoljan je i time kako su nastavnici i učitelji prihvatili formativne modele ocenjivanja i naglasio da već sada formativne ocene mogu da se prevedu u sumativne, brojčane.

Ocenjivanje će ostati problem za deo učenika, tamo gde nemamo visok stepen digitalnih veština nastavnika – rekao je Šarčević i dodao da će se koristiti resursi školskih uprava, savetnika i obučenijih nastavnika u školama.

Kako kaže, ostaće posao vezan za završne i prijemne ispite, dodao je da postoji više scenarija, ali je najbolje o tome pričati za četiri nedelje, ali da će se sve raditi u interesu dece.

Upitan da li će školska godina biti završena na vreme, Šarčević je rekao da će biti završena i pre vremena, da je školskim kalendarom predviđeno da nastava bude završena 16. juna, ali da nastava traje i tokom prolećnog raspusta, da su bile nastavne subote i da je tako ušteđeno vreme.

Ako dođe da se vratimo u škole, možemo kvalitetnije da radimo, sa manje rizika. Podjednako brinem o interesu dece i roditelja. Nemojte da imate nikakvu paniku. Prilagođavaćemo sistem svim datim okolnostima i nijedno dete neće biti oštećeno – zaključio je on.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPrvi put posle više od mesec dana na infektivnom nije bilo prijema pacijenata sa simptomima korone
Sledeći članakU Srbiji još četvoro preminulih od koronavirusa, potvrđeno 445 novih slučajeva zaraze

6 KOMENTARA

  1. Nisam pametan za ovakve stvari, ali ne razumem jedno za prijemni, kako mislite da se radi i odradi sve kako treba kada deca nisu mogla da uce i pohadjaju nastavu pogodnu za taj dogadjaj. Nije im bilo objasnjeno sve do detalja, a vi im pripremate prijemne ispite…

    • Ne bih rekla da im nije sve objašnjeno do detalja. Probni završni ispit je sa gradivom iz celokupne osnovne škole, ne samo iz osmog razreda. Može da se obnovi na razne načine, ako o obnavljanju pričamo. Ako govorite o učenju, tek sada u osmom, to je onda druga stvar.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here