Savez za Srbiju Čačak: Privilegovani pojedinac za vlast važniji od radnika FRA

2
346
Radnici FRA tokom jednog od ranijih protestnih okupljanja; foto: MNA

ČAČAK – Savez za Srbiju Čačak oglasio se saopštenjem povodom aktuelne situacije u pogonu “Kuglična vretena“ Fabrike reznog alata (FRA).

Saopštenje prenosimo u celosti:

Slučaj sa pogonom kugličnih vretena u FRA, još jedan je u nizu dokaza da aktuelnu vlast nije briga za radnike i da će uvek stati na stranu privilegovanog pojedinca, bliskog vlasti, a uvek na štetu poštenog, vrednog, a obespravljenog radnika. Da li je moguće da se imovina fabrike prodaje za dug koji je, kako radnici sami tvrde, sedam puta manji od vrednosti imovine pogona?

Ovim putem postavljamo pitanje ko je taj privilegovani pojedinac koji ima pravo da čak odbije namirenje duga koji su radnici predložili i insistira na prodaji imovine fabrike, što direktno dovodi u nepovoljan položaj radnike koji rade u ovom pogonu kao i njihove porodice. I ko je taj koji stoji iza pomenutog poverioca koji traži deo fabrike i ima pravo da ne pristaje ni na šta drugo? Kakvo je to nezavisno sudstvo koje sve vreme insistira na rešavanju problema samo na način koji je štetan za radnike? Da li je samo velika i neverovatna slučajnost ili jedan od ključnih razloga za ovakvo ponašanje države, upravo to što se pogon nalazi uz novoformiranu ulicu koja se trenutno gradi u našem gradu, pa privilegovani pojedinac (kojih je sve više i više u našem okruženju) pronalazi način da dođe do ekskluzivne lokacije, ne mareći što neki radnici ostaju bez posla, što će se urušiti neka proizvodnja koja našem gradu puni budžet.

Previše je slučajnosti, premalo argumenata i zdravog razuma da bi vlast kako izvršna, tako i sudska mogla da opravda ova dešavanja i da nas ubedi da nije opet stala na stranu privilegovanog pojedinca.

Postavljamo pitanje i čelnicima grada šta su konkretno uradili da radnici FRA ne dođu u ovu situaciju. Šta su radili sve ovo vreme, dok su radnici uspevali 19 puta da spreče izvršitelje da im otmu imovinu čiji su oni sami vlasnici, imovinu uz pomoć koje su pošteni radnici, svojim poštenim, mukotrpnim radom plaćali poreze i zarađivali plate za sebe i svoje porodice. Ili su ipak čekali iz prikrajka sa nadom da će izvršitelji uspeti da uđu svakog narednog puta i najzad namire pojedinca koji im je blizak za razlike od radnika.

Radnici FRA, ali i svi mi njihovi sugrađani, sami ćemo iz svega ovog izvoditi zaključke kako se država i grad odnose prema pravima radnika u koje se zaklinju, ali ćemo sami zaključivati i to da li je ova presuda koja šteti radnicima, fabrici i gradu doneta bez pritiska i da li je ona zaista pravedna i pravična.

Informativna služba Saveza z Srbiju u Čačku

Prethodni članakRazbojnici obili trafostanicu na izvorištu Prijevor – Parmenac, ugroženo vodosnabdevanje grada
Sledeći članakTreneri Partizana ponovo bili gosti FK Sloboda i održali pokazni trening

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here