Sećate li se da je Asanž trebalo da postane počasni građanin Čačka?

0
569

ČAČAK – Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž ponovo je u centru pažnje svetske javnosti nakon njegovog hapšenja u ambasadi Ekvadora u Londonu. Ovaj događaj prilika je da se podsetimo inicijative koja je bila pokrenuta pre nešto više od osam godina, da Asanž postane počasni građanin Čačka.

Nesuđeni počasni građanin Čačka: Džulijan Asanž

O tome je svojevremeno pisao list “Blic“ u tekstu sadašnjeg urednika portala Morava info Vladimira Nikitovića.

Tekst prenosimo u celosti i u integralnoj verziji, uz napomenu da je bio objavljen 3. februara 2011. godine:

Da li će Džulijan Asanž, osnivač sajta Vikiliks i jedan od medijski najeksponiranijih ličnosti današnjice, postati počasni građanin Čačka? Hoće, ukoliko bude prihvaćena inicijativa Društva srpsko-kubanskog prijateljstva, čiji aktivisti Asanža vide kao ’’simbola revolucionarnog delovanja’’. Saznajemo i da su prve reakcije gradskih čelnika na ovu nesvakidašnju inicijativu veoma povoljne, pa je sasvim moguće da ona bude i zvanično verifikovana za Dan grada 18. decembra.

Kao simbol revolucionarnog delovanja Asanž je na putu da se kao heroj izjednači sa Če Gevarom, služeći se najmoćnijim oružjem savremenog doba – informacijom i zato je on ličnost koja više od svih zaslužuje titulu počasnog građanina Čačka.

Čačak je grad koji voli heroje, a i mi smo kao revolucionarno udruženje želeli da pored našeg Če Gevare imamo jednog živog revolucionara kao simbol, a to je Džulijan Asanž. On je moderni Če zato što se suprotstavio neokapitalističkom poretku i imperijalističkim zverima. Smatramo da bi za Čačak bila sjajna referenca da Asanž bude njegov počasni građanin – kaže predsednik UO Društva srpsko-kubanskog prijateljstva Bratislav Jugović i dodaje da su aktivisti udruženja počeli sa prikupljanjem hiljadu potpisa koje će predati gradskoj upravi.

Pokretač inicijative: Bratislav Jugović

Čačani inicijativu koja je njihov grad stavila u centar medijske pažnje ne doživljavaju previše ozbiljno.

Ideja jeste zanimljiva, ali ne verujem da ima prevelike šanse za uspeh. Asanž jeste raskrinkao način donošenja odluka u centrima moći, ali kakve to ima veze sa nama – ističe Mila Sretenović.

Ima mnogo ljudi koji su znatno više zadužili ovaj grad od tog šarlatana, pa im nikada nije ukazana nikakva počast – kaže Goran Stojanović.

Odbornik LDP i novinar Stojan Marković ovu inicijativu vidi u svetlu, kako ističe, činjenice da Čačak sve više postaje kulturna provincija.

Ova ideja nije mnogo odmakla od nedavne inicijative da se u Čačku podigne spomenik Samanti Foks. Ovo nije ništa nego još jedan od bisera supkulture koja se demonstrira u ovom gradu – navodi on.

U Statutu grada Čačka, inače, ne postoji institucija počasnog građanina. Saznajemo, međutim, da postoji nacrt odluke o dodeljivanju statusa počasnog građanina, koji će se uskoro naći pred odbornicima lokalne skupštine.

Inicijativa je naišla veoma povoljne reakcije lokalnih zvaničnika sa kojima sam razgovarao. Formalno, ako je prihvati skupštinsko telo za dodelu nagrada, moguće je da predlog da Asanž postane počasni građanin Čačka bude usvojen za dan grada 18. decembra – ističe sekretar Skupštine grada Ljubodrag Petković.

Izvor: Blic, Morava info

Prethodni članakRezervne starešine traže pravo da nose uniforme
Sledeći članakVandali izvalili sve saobraćajne znakove na magistrali od Parmenca do Međuvršja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here