Seljanima u Kaoni vraćena planina, spremaju veliko slavlje

0
642

LUČANI – Porodice Pajović, Đorđević, Tanasković i Gudzulić u Kaoni dobile su 542 hektara seoskih utrina, pašnjaka i šuma u rodnome selu, i pripremaju veselje i čast za susede.

Članovi porodice Pajović kojima je vraćena imovina; Foto: RINA

Imovina im je bila oduzeta rešenjem Narodnog odbora opštine Guča iz 15. avgusta 1960. godine kada je proglašena opštenarodnom i uneta u državni FOND i ustupljena šumskom gazdinstvnu u Čačku.

To gorsko bogatstvo bilo je 1939. godine podeljeno na 54 domaćinstva odlukom lokalne komisije, pa u rešenju o povraćaju imovine nije precizirano kome će pripasti svaka od 61. vraćene parcele.

– To će, nadam se, da bude lako. Sešćemo i dogovoriti se, kao nekad, kao braća – kaže za agenciju RINA Dragomir Pajović iz Kaone.

Vraćena imovina je, inače, na planini Vrgan i nadmorskoj visini 600 metara i vekovima je bila blago stočara, uglavnom pastira ovaca i govedi.

Žitelji ovog gornjodragačevskog sela prezadovoljni su odlukom države da im vrati ono što su njihovi praoci vekovima baštinili – kaže Dragomir.

Dragomir Pajović pokazuje vraćenu imovinu; Foto: RINA

Velika zasluga za ovaj pravni obrt je na leđima Slobodana Pajovića, advokata iz Užica.

Obistinio se višedecenijski stav naših porodica, vratila se pravda u naše živote, verujemo u Srbiju i volimo je. Daće nam Bog mudrosti da ovaj imetak podelimo pravedno i da nastavimo da živimo u slozi i berićetu – rekao je za agenicju RINA Slobodan.

Izvor: RINA

Prethodni članakParezanović: Simpatizeri SNS izloženi brutalnoj kampanji vređanja, Obradović ih nazvao stokom
Sledeći članakSednica Gradskog veća: Drakonske kazne za seču drveća, poskupeli vrtići

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here