Senat Univerziteta poništio odluku o dodeljivanju doktorata Siniši Malom

5
507
Foto: Vesna Anđić; RSE/RL

Senat Univerziteta u Beogradu danas je poništio odluku o dodeljivanju doktorata ministaru finansija Siniši Malom, koji je svoju disertaciju odbranio 2013. godine na FON-u.

Prethodno je grupa od 330 akademika i fakultetskih profesora zahtevala od najvećeg univerziteta u Srbiji da poništi sporni doktorat, što je Senat krajem 2019. godine, na osnovu rešenja svog Odbora za profesionalnu etiku, već učinio.

Navedeni odbor je tada utvrdio da je prilikom izrade disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“ došlo do povrede akademskog ponašanja, zbog doslovnog preuzimanja delova teksta drugih autora bez citiranja, piše N1.

Mali je potom podneo žalbu Upravnom sudu protiv odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Iako je sredinom juna ove godine Upravni sud poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku i predmet vratio nadležnom organu na ponovno odlučivanje, akademska tela su naknadno potvrdila svoje odluke.

Bivši dekan FON-a Milija Suknović izrekao je sredinom septembra Malom meru javne osude. Javna osuda je po etičkom kodeksu najveća mera koja može da se izrekne za najteže etičke prestupe. Da je univerzitetski profesor dobio ovakvu kaznu, to bi dovelo do gubitka posla.

Kasnije je i Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu u drugostepenom postupku potvrdio rešenje kojim se izriče javna osuda Malom zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je da se Univerzitet, bez eventualne sudske odluke, više neće baviti pitanjem doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Više time ne želimo da se bavimo. A bavićemo se isključivo ako sudskom odlukom budemo primorani – izjavio je Đokić novinarima nakon sednice Saveta Univerziteta na kojoj je jednoglasno odlučeno da Malom bude poništen doktorat zbog neakademskog ponašanja.

Đokić je rekao da verovatno postoji mogućnost da se Siniša Mali žali i na današnju odluku Upravnom sudu.

Izvor: Beta, N1

Prethodni članakDobrovoljno vatrogasno društvo iz Požege dobitnik nagrade Misije OEBS u Srbiji
Sledeći članakViše od 250 izvođača na koncertu Plesnog studija “Star Dance“ u Domu kulture

5 KOMENTARA

  1. SRAM bilo sve one koji su kupili ili plagirali diplome i doktorate. Sram ih bilo i zbog svih onih koji su trudom , radom, baveći se naukom, stekli diplome, doktorate , profesure i sl.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here