Sindikat: Nezakonito raspisivanje konkursa u milanovačkoj osnovnoj školi

1
451
Foto: MNA

GORNJI MILANOVAC – Sindikat obrazovanja Gornji Milanovac još jednom je ukazao na nezakonito raspisivanje konkursa u Osnovnoj školi “Kralj Aleksandar I” i navode da će se obratiti ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Konkursi za prijem nastavnika fiziku i informatiku, a za koje predstavnici sindikata tvrde da su sporni, raspisani su pre više meseci.

Milan Pavlović već 11 godina radi kao profesor fizike u toj školi, ali sa 70 odsto norme, dok je sa preostalih 30 angažovan u drugoj obrazovnoj ustanovi.

Proteklih godina više puta se obraćao nadležnima za proširenje radnog angažovanja, ali odgovor nije dobio.

Poslednji put, krajem juna Školskoj upravi u Čačku poslato je zahtev za proširenje norme, posle par dana mu je obećano da će o tome biti raspravljano, da bi se 17. jula članovi Radne podgrupe pozitivno izjasnili.

Načelnica je trebalo da sprovede dopis školi za proširenje norme, ali 20. jula kada sam je pozvao izjasnila se da nije nadležna za konkurs i proširenje norme. Sve to je poslala inspekciji u Ministarstvo prosvete gde sam otišao krajem jula. Ispričao sam šta se dešavalo i ona je rekla da postoje pravne nepravilnosti i da se mora obavestiti republički prosvetni inspektor u Kraljevu – rekao je Pavlović.

Pavlović kaže da je 31. jula kontaktirao inspekciju u Kraljevu kako bi se izašlo na teren i utvrdilo zbog čega 11 godina radi na određeno.

Zašto 2016, 2017. i 2020. godine kada sam podneo zahtev za proširenje norme, ništa nije pismeno dobijeno niti odgovoreno niti od strane škole, niti od strane Školske uprave i da izađe po pitanju konkursa koji nije pravilno raspisan. Ono što zahtevamo i tražimo jeste da se izađe na teren, utvrdi činjenično stanje da bi mogli dalje da radimo – naglasio je on.

Predsednik Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac Vladimir Milisavljević, kaže da je u međuvremenu raspisan i konkurs za nastavnika nemačkog, a da su za predhodne konkurse svi zahtevi istekli.

Prigovori na nezakonito raspisivanje konkursa su otišli Školskoj upravi pre mesec dana, kao i republičkoj inspekciji u Kraljevu. Prošao je rok i za reakciju inspekcije, jednostavno svi su se umrtvili niko nije nadležan – rekao je Milisavljević.

On je upitao Šarčevića ko je nadležan za prosvetu u Gornjem Milanovcu.

Pošto svi ćute i nisu nadležni, da li treba da se obratimo Savezu pčelara iz Gornjeg Milanovca, ili treba da se obratimo Udruženju vojnih invalida… Očigledno je da su oni koji su po zakonu nadležni, a to bi trebalo da je Školska uprava, Školski odbor, inspekcijske službe iz Kraljeva, u nekoj vrsti hibernacije – rekao je Milisavljević.

Milisavljević kaže da će poslati zvanično pitanje ministru prosvete sa zahtevom da ih uputi na instituciju kojoj treba da se obrate kako bi vratili zakon u ovu ustanovu.

Prema njegovim rečima, inspekciji u Kraljevu poslati su dokazi da se konkursi ne mogu raspisati za infomatiku i fiziku pre nego što se odrade određene procedure.

Moramo pokušati da se borimo na sve moguće pravne načine, a ako bude bilo potrebno okupićemo sve članove sindikata ispred škole – zaključio je Milisavljević.

Izvor: MNA

Prethodni članakJako nevreme pogodilo Čačak i okolinu
Sledeći članakČačanin preminuo na kovid odeljenju bolnice

1 KOMENTAR

  1. Pa ima onaj ili ona što je dala ili dao više. Ako me razumete. Na budžetska radna mesta svi znamo kako se stiže. Ne verujem ni da ste Vi izuzetak. I za tih 70%.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here