Sindikat obrazovanja Čačak: Jadna si državo koja živiš na sirotinji!

10
1038

ČAČAK – Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) oglasio se saopštenjem za javnost povodom aktuelnih dešavanja u obrazovnom sistemu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Jadna si mi Državo koja živiš na sirotinji!
Poslednji skandal nad svim skandalima u obrazovnom sistemu sa kojima su suočeni svi radnici zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, izopšetni iz društva marketinškim i propagadnim trikovima nadležnih kroz koje se provlači neistina o značaju, radu i angažovanjima prosvetnih radnika, opomena je svima nama.

Prosvetni radnici nisu neprijatelji svoga naroda. Prosvetni radnici ne štrajkuju zbog novca, već zbog prava, pravde i ponosa! Štrajkuju zbog nepoštovanja Zakona! Živimo u pravnoj državi, zar ne?!

Pre godinu dana, pošto smo bili primorani da preko sudova tražimo ono što smo zaradili kroz dodatno angažovanje za rad sa učenicima po IOP-u, kada su počele da pristižu prve presude i da to narodu mora biti isplaćeno, Država je promenila Uredbu po kojoj se obračunavaju zarade. Pošto su pri tome zaboravili da promene i druge zakone, propise i brojna državna i međunarodna dokumenta koja su potpisali, a koja su u vezi sa pomenutim izmenama, tražili smo i čekamo ocenu ustavnosti.

Sada, kada su počele da pristižu sudske presude za neisplaćeni topli obrok i regres, direktori dobijaju pisano uputstvo da sve dobijene presude kojima se obavezuju da zaposlenima isplate neisplaćene zarade i dugovanja, vraćaju i da na njih ulažu žalbe.

U dopisu koji potpisuje lično ministar prosvete Branko Ružić navodi se da ukoliko direktor škole dobije presudu prvostepenog suda, OBAVEZNO i BEZ IZUZETKA podnesu žalbu drugostepenom sudu, kao i da izjave REVIZIJE u slučaju da drugostepeni sud ne usvoji njihovu žalbu. Pod tačkom dva, da bi se valjda direktori škola „ohrabrili“ da postupaju po njegovom dopisu, da stvaraju nove i dodatne sudske troškove, daje se pojašnjenje po pitanju nadležnosti pravobranilaštva.

A da nije sramno, bio bi skandal!

A mi smo mislili da nam je baš „sjajno“, da nam baš „SUPER“ ide. Novac se deli šakom i kapom, ALI SE DUGOVANjA DRŽAVE NE PODMIRUJU, ČAK NI PREMA GRAĐANIMA! I to ne bilo kojima! Već prema onima koji žive na minimalcu, kojima se tačnije plata često dopunjuje do minimalca. Dakle čitave porodice žive na primanjima od oko 35.000 dinara!

Šta ste mislili?! Da će nas direktori zaplašiti, pa da nećemo tužiti! A zaboravljate da su oni NAŠI direktori, a ne vaši!

Tražili smo razgovor, tražili smo dogovor! Koliko dopisa smo poslali, koliko puta se okupili ispred Vlade Srbije, sa zahtevom da otvorite vaša vrata za sindikat, pa da pregovaramo i da se dogovorimo o načinu isplate zaostalih dugovanja! Niste hteli da se dogovarate.

Ni sada nije kasno! Samo što je za dogovor potreban razgovor!

Dok vi smišljate kako da izbegnete da platite zaostala dugovanja, znajte da smo mi tek počeli. Tužićemo vas za sve i po svim osnovama, jer nam drugu alternativu niste dali!

Poštovani roditelji naših učenika, građani ove Države, vreme je da ustanemo svi zajedno, za početak, u odbranu prosvete i obrazovanja, jer svi znamo da bez znanja i obrazovanja nema napretka naciji, ni narodu, ni državi.

Ne dozvolimo da nas obmanjuju!!! Nije nam sjajno i neće nam biti čak ni zanimljivo u budućnosti koja nam se kroji na račun sirotinje koja živi od minimalca!

Info služba SOČ-a

Prethodni članakŽeljko Obradović: Imamo maksimalno poštovanje prema Borcu
Sledeći članakMilanovac najzagađeniji u Srbiji, Čačak odmah iza

10 KOMENTARA

  1. Učiteljice koriste časove likovnog kao pauzu za kaficu i tračarenje. Znate ono: „Crtajte vi, deco, moram nešto do kancelarije.“ Profesori fizičkog u srednjoj školi nekad daju deci loptu i onda odu do grada ili kući zbog nekih svojih privatnih obaveza. Nijedan prosvetar ne radi duže od 3 sata dnevno. Njihovi zahtevi su nerealni.

  2. Ocekivani komentari botova…sram vas bilo Gradimire i vama slicnima na komentaru!!! Omladinu nam vaspita pink i zadruga sram vas bilo. Prosvetni radnici pokusavaju da prezive sa platicama a vasi zadrugari za nemoral,svadje i vulgarnosti uzimaju mesecno kao svi prosvetni radnici u pojedinim skolama… jos jednom sram vas botine bilo, umesto da svi zajedno edukujemo decu sa prosvetarima vi pljujete prosvetne radnike…

  3. Sve je po zaslugama i celom narodu, roditeljima koji ne vaspitavaju decu i prosvetnim radnicima koji se ne okupljaju na protestima nego štrajkuju skraćenjem časova. Organizujte protest u Nedelju pa svi na Trg, vlast je do sada reagovala samo na masovne proteste. Srećno nam svima bilo!

  4. Ja mislim da su ovi zaboravili koja im je osnovna delatnost i šta je prioritet. Svaki dan zastava u ruke pa na ulice. Da li je to normalno? A đaci videli od svojih „prosvetitelja“ pa sve nevaspitaniji i bezobrazniji. Šta činiti, pitanje je.

    • Ne iznosite lazi. Dodjite u prosvetu da vidite kako ima da se radi i vikendom po ceo dan. Samo dodjite, za 55.000 dinara. Nemamo radne snage. I dosta lazi, mi imamo 24 dana.odmora godisnje kao i svi. Raspust je za decu, dosta vise laznih optuzbi.

  5. Sram vas bilo zbog ovih reči. Kakav je to rečnik tzv“prosvetara“. Koga i kako vi da obrazujete? Nije čudo što su nam mladi sve neobrazovaniji, drčniji, netolerantniji, bezobrazniji. Pa ko im je primer.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here