Škole i fakulteti u Čačku i Moravičkom okrugu svečano obeležili Savindan (FOTO)

0
791

ČAČAK – Prigodnim programom i rezanjem slavskog kolača obrazovne ustanove proslavile su danas školsku slavu Svetog Savu.

Foto: MNA

Svoj dana obeležila je škola u Atenici koja nosi ime srpskog prosvetitelja.

Učenici škole propremili su progodan program, a među brojnim zvanicama proslevi je prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić.

Foto: MNA

Savindan je obeležen i na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u prisustvu predstavnika akademske zajednice, privrede, a čije je domaćin Milan Vesković.

Pretodna godina je bila veoma uspešna na svim poljima od obrazovnog do naučnog. Imamo zapažene rezultate što na takmičenjima studenata, što na takmičenjima inovatora – istakao je Vesković.

Foto: MNA

Prodekan za nastavu FTN u Čačku Nebojša Mitrović kaže da se školska slava obeležava radno, dodajući da su u toku pripreme za akreditovanje novih studijskih programa.

FTN u novu akreditaciju ulazi sa četiri nova studijska programa, dva su dobila novu formu u odnosu na prethodnu akreditaciju, a dva su potpuno nova i očekujemo da ćemo tokom upisa imati dobar odzov za nove studijske programe – istakao je Mitrović.

Foto: MNA

Svečano je bilo i u Osnovnoj školi “Ivo Andrić” u Pranjanima koja postoji 161 godinu.

Ova ustanova ima tri osmogodišnje škole u Pranjanima, Kamenici i Brezni i pet četvorogodišnjih u selima pranjanskog kraja (Bogdanica, Gojna Gora, Koštunići, Srezojevcima i Teočinu.

Đačka slava obeležena i tradicionalnim Svetosavskim turnirom u malom fudbalu. Takmičilo se 17 ekipa, u dve kategorije, odnosno učenici 2004. i 2010. godište iz više okolnih gradova.

Učenici su pripremili svečanu priredbu, a uz rezanje slavskog kolača dodeljena su svetosavska priznanja.

Foto: MNA

Proslavi je prisustvovao i predsednik Fondacije “Halijard” Džon Kapelo, koji je uručio stipendije učenicima osmog razreda, prošlogodišnjim osmacima.

Stipendiju u visini od 200 dolara dobio je 31 učenik.

Kao Fondacija želimo da pomognemo školovanje mladih i nastavićemo to da činimo zahvaljujući pomoći ljudi iz Amerike – rekao je Kapelo.

Direktor škole Zoran Pantović istakao je da su đaci prošle godine snimili tri filma o Halijardu, Pranjanima i Domu zdravlja Džon Kingsburi, a svetosavske i druge svečanosti koje organizuju izuzetno su važne za seoske škole.

Želimo da pokažemo ljudima koji žive na selu da nam je stalo do škole, da nam je stalo do dece koja žive na selu da imaju dobre uslove za život, za rad, za učenje – zaključio je Pantović.

Izvor: MNA

Prethodni članakKoncert Nine Badrić u Čačku odložen za mart
Sledeći članakLični rekord Ivane Ilić na početku nove atletske sezone

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here