Slika “More“ Nadežde Petrović kao inspiracija za ovogodišnji Memorijal, selektori Bojan Đorđev i Siniša Ilić

0
182

ČAČAK – Nakon obeležavanja dvostrukog jubileja – 60 godina Umetničke galerije ,“Nadežda Petrović“ i 30. Memorijala Nadežde Petrović, kao i velikog uspeha izložbe od pre dve godine, Savet Memorijala, želeći da ta manifestacija zadrži referentno mesto za moderne vizuelne forme, u razmatranju predloga za ovogodišnje izdanje odlučio se za koncepciju koju je predložio selektorski tim – Bojan Đorđev i Siniša Ilić, sa čijim umetničkim stvaralaštvom je publika imala prilike da se upozna na izložbama prethodnih godina.

Savet Memorijala odabrao je predlog pod nazivom “Gestovi – znakovi života“, želeći da pomeri granice kustoskih praksi u smeru razmatranja aktuelnih tema iz svih oblasti naših života – od političkih, ekoloških, umetničkih, socioloških, klimatskih do prelaza u digitalnu sferu, dakle raznu aktuelnu problematiku, koja se odražava kroz umetničke narative, a polazeći od gesta prepoznatog na slici “More“ Nadežde Petrović.

Teme koje “Gestovi – znakovi života“ predlažu, idu preko nacionalnih i regionalnih okvira postavljajući pitanja vezana za egzistenciju i razmatraju svet i društveno politički okvir kao mesto uzročno-posledičnih događaja koje gestovi otkrivaju i dekonstruišu. Tako se pitanje umetničkog gesta u ovom izdanju Memorijala kao “znaka života“ može razumeti kao egzistencijalno pitanje ali i pokušaj, možda na trenutak, suspenzije i stavljanja u drugi plan, lokalnih, atomizovanih tema, da bismo im pronašli mesto, prepoznali ih u panoramskoj slici društva – kažu selektori ovogodišnjeg Memorijala.

Ove godine Memorijal se održava od 1. oktobra do 10. novembra. Učesnici su: izvedbena skupina BADco., Vesna Vesić, Borjan Grujić, Tina Gverović, Bogdan Đukanović, Uroš Zvizdić, Ben Kain (Ben Cain), Nadežda Kirćanski, Neda Kovinić, Siniša Labrović, Stefan Lukić, Ola Maćevska (Ola Maciejewska), Jelena Milićević, Ana Miljanić, Anastasija Pavić, Katarina Popović, Marko Tirnanić, Vlatka Horvat, kao i Ivan Kožarić, Nadežda Petrović i učenici Gimnazije, Umetničke i Tehničke škole iz Čačka sa zajedničkim radom nastalim kroz proces radionice koju će voditi Ben Kain.

Za više od 60 godina trajanja ovog svojevrsnog spomenika velikoj srpskoj slikarki na memorijalima je izlagalo preko 600 umetnika i umetničkih grupa iz zemlje i inostranstva, a sarađivalo preko 150 kustosa, kritičara i teoretičara.

Izvor: Morava info

Prethodni članakVučić: Struja mora da poskupi, ali neće “preko noći“
Sledeći članakŠekler: Nema razloga za brigu, majmunske boginje se ne prenose lako, a smrtnosti gotovo i da nema

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here