“Sporazumom o unapređenju uslova za održavanje izbora ispunjena dva ključna zahteva Dveri“

3
136

ČAČAK – Pokret Dveri oglasio se saopštenjem za javnost povodom potpisivanja Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri jednoglasno je donelo odluku da Dveri stave potpis na “Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora“ i zaključilo da će primena Sporazuma u praksi biti važnija od samog Sporazuma.

Već samim skraćivanjem mandata Narodnoj skupštini i Vladi sa četiri na godinu i po dana vladajući režim je priznao uspeh bojkota prošlogodišnjih izbora, a pokretanjem dijaloga sa opozicijom da izborni uslovi nisu bili slobodni i pošteni. Međustranački dijalog u Skupštini pokazao je da su zahtevi opozicije za poboljšanjem izbornih uslova opravdani, a prihvatanje više desetina konkretnih predloga Srpskog pokreta Dveri najbolje pokazuje koliko je bilo manjkavosti u dosadašnjem izbornom zakonodavstvu i izbornoj praksi.

Sporazum sadrži određene pomake, ali je dalek put do realnih poboljšanja izbornog procesa. Ima dobrih rešenja u teoriji, a videćemo kako će to izgledati u praksi. Vlast je kroz duge pregovore prihvatila određeni deo zahteva Srpskog pokreta Dveri, ali deo nije. Važni iskoraci se tiču formiranja Radne grupe za proveru Jedinstvenog biračkog spiska u kojoj će biti predstavnici opozicije, smanjenja broja potpisa za izlazak na pokrajinske i lokalne izbore, većih finansija za izbornu kampanju za sve izborne učesnike i ukidanja do sada obaveznog jemstva za dobijanje ovih sredstava, prebacivanja predizbornih promocija sa RTS2 na udarne termine na RTS1, slobodnog i besplatnog korišćenja svih sala mesnih zajednica za političku aktivnost pre izbora i skupljanje potpisa za izborne liste za vreme izbora, delimičnog ograničenja funkcionerske kampanje (u poslednjih 10 dana izbornog procesa), velikog broj popravki u radu Republičke izborne komisije koja u stalnom sastavu dobija članove iz redova opozicije…

Lokalne izborne komisije, koje će postati prvostepeni organ RIK-a, imaće predstavnike opozicije u stalnom i proširenom sastavu, a opozicija će dobiti predstavnike i u stalnom sastavu biračkih odbora na svim biračkim mestima. Po jedan član biračke komisije obavezno će biti iz reda opozicije među tri koja će biti na biračkim mestima na KiM, kao i u svakom od izlazaka na glasanje van biračkog mesta. Značajno se povećava transparentnost rada RIK-a kroz direktne prenose sednica, javno objavljivanje svih zapisnika sa biračkih mesta i izmena u njima u najbržem roku, kao i svih prigovora i odgovora na prigovore prema RIK-u i Upravnom sudu na sajtu RIK-a,… Uvodi se stroža zabrana paralelnih biračkih spiskova i mobilnih telefona na biračkom mestu. Takođe, biće povećane naknade za rad članova biračkog odbora sa dosadašnjih 1500 na 2000 dinara. Što se medija tiče, biće izrađen poseban obavezujući Pravilnik za javne medijske servise, kao i preporuke za privatne emitere koje se odnose na predstavljanje kandidata i izbornih listi za vreme izborne kampanje.

Posebno ističemo da su ispunjena dva ključna zahteva Dveri: prvi je da su javni medijski servisi RTS i RTV priložili načelne planove informativnog programa do izbora, a da se isto očekuje i od privatnih emitera sa nacionalnom pokrivenošću u roku od 15 dana od zaključenja Sporazuma. Drugi je da je predviđen kontrolni mehanizam za sprovođenje Sporazuma i da će dosadašnja Radna grupa međustranačkog dijaloga postati Kontrolno telo koga će svi državni organi imati obavezu da redovno izveštavaju o toku primene Sporazuma i onome što preduzimaju u slučaju da se u praksi ne poštuju postignuti dogovori.

Za svakoga ko se bavio izborima i zna dosadašnja izborna pravila koja se nisu menjala preko 20 godina ovo su značajni pomaci i konkretna tehnička poboljšanja izbornog procesa za sve izborne učesnike bez razlike, a ima ih još i više u samom tekstu Sporazuma. Sporazum nije idealan jer je ostalo još nekoliko važnih tema koje nisu dogovorene ovoga puta, pre svega kako sprečiti pritisak na birače, razdvajanje termina izbora na različitim nivoima, ukidanje mogućnosti da nosilac izborne liste bude neko ko nije kandidat za poslanika ili odbornika… Svi odbijeni predlozi opozicije biće zabeleženi u prilogu Sporazuma, kao i medija planovi koje smo dobili od RTS i RTV.

Kao jedini predstavnici bojkot opozicije u direktnom dijalogu sa vlašću u Skupštini bez stranih posrednika uradili smo sve što je bilo do nas da pomerimo stvari sa mrtve tačke. Za nas je najvažnije da će sve dobro i korisno što smo uspeli da ispregovaramo sa vlašću važiti za sve u opoziciji. Svaka tačka Sporazuma koji smo izdejstvovali na ovim pregovorima važiće za kompletnu opoziciju. To je bio i cilj koji smo sebi postavili na početku kada smo doneli odluku da uđemo u ovaj dijalog: da izvučemo maksimum koji je moguć u ovom trenutku, što je mnogo više od svega što je sva opozicija zajedno do sada uspela da izdejstvuje u višegodišnjoj borbi za slobodnije i poštenije izbore. Svako izbegavanje primene zaključaka Sporazuma, kao i eventualni pokušaji nove izborne krađe od strane vlasti, mogu biti sprečeni samo ako se tome suprotstavimo svi iz opozicije zajedno, kako znamo i umemo.

Srpski pokret Dveri će delegirati svoje predstavnike u sva radna tela koja proističu iz zaključaka ovog Sporazuma i redovno obaveštavati javnost kako u praksi ide primena Sporazuma, što će zapravo biti mnogo važnije od samog Sporazuma. Ma koliko vlast imala većinu u svim radnim telima, opozicija ima mogućnost da se bori iznutra, a to je svakako bolje nego sedenje sa strane, kukanje i neučestvovanje u izbornom procesu, pa samim tim i prepuštanje vlasti bez borbe.

Da li smo zadovoljni uspehom pregovora sa vlašću i poboljšanjima izbornog procesa? Nismo, ali smo neke bitne stvari pokrenuli i poboljšali. Ostaje nam da tu borbu nastavimo. Ako je izbor da li ćemo utakmicu koja je sve vreme neravnopravna igrati ili sedeti na tribinama, mi biramo da igramo i da se borimo uprkos svemu što nam nije naklonjeno. Borba se nastavlja.

Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri

Prethodni članakČačak među tri grada u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom, oglasio se ZZJZ – ograničiti boravak napolju
Sledeći članakMarinović: Da mi je neko pre koju godinu rekao da će Željko Obradović voditi ekipu u Čačku, slatko bih se nasmejao

3 KOMENTARA

    • Šta pričaš gluposti. To nije njegovo društvo i ti to znaš. To društvo i ne samo ti koje si nabrojao, su za svu opoziciju pregovarali o poboljšanjy izbornih uslova. Čak i za ovu tvoju opoziciju koju je EU ispalila.

  1. Ko li čita ovo majko moja. Mora čovek da bude mnogo zalud pa da potroši vreme na ovo pisanije. Ja čitao nisam. Ništa nemam da kažem u vezi sa istim.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here