Srbija od pada Berlinskog zida izgubila 750 milijardi evra

3
245

Novinar Miša Brkić izjavio je da „Srbiji fali 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) da bi stigli 1989. godinu kada je pao Berlinski zid“.

Brkić je, na tribini „Srpska ekonomija – istine i laži“, u organizaciji Građanskog demokratskog foruma i Foruma pisaca, rekao da u Srbiji nikada nije bilo građanske i tržišne slobode i ocenio da je to ključ i za današnju ekonomsku krizu.

On je naveo da na ta dva temelja počivaju moderne demokratske države i tržišne privrede.

Dok su se bivše komunističke zemlje devedesetih godina otvarale i radile tranziciju, menjale se iz rigidnog komunizma u kapitalističko društvo, Milošević je devedesetih godina stvarao spregu kriminala i politike. I danas imamo kontinuitet, ništa se ne menja – istakao je Brkić.

Prema njegovim rečima, sve bivše komunističke zemlje su završile tranziciju samo mi u Srbiji još “žalimo za komunizmom, za boljim društvom“.

Brkić je istakao da je, prema mapi svetskih finansijskih organizacija, objavljenoj ovih dana, o kretanju privrednog rasta u bivšim komunističkim zemaljama, državama bivše Jugoslavije i Turskoj, od kada je pao Berlinski zid Turska imala 258 odsto rasta, Slovenija, Slovačka, Češka i druge zemlje od 25 do 250 odsto rasta, samo Srbija ima pad od 11 odsto.

Novinar Mijat Lakićević izjavio je da je Srbija u periodu od 1990. do 2016. godine izgubila 750 milijardi evra i ocenio da su to ogromni gubici koji su nenadoknadivi.

On je rekao da je 1990. godine Srbija imala BDP po stanovniku 3.800 evra, Češka 2.600, Mađarska 2.500, Slovačka 2.300, a Poljska 1.200. Lakićević je naveo da je 2015. godine Srbija imala BDP 4.700 evra po stanovniku, Slovačka 14.500, Poljska 11.200, a Češka 15.800.

Prema njegovim rečima, za dve i po decenije Srbija je ne smo izgubila prednost, nego je i zaostala za tim zemljama.

Izvor: FoNet

Prethodni članakJoš jedan ubedljiv poraz košarkaša Železničara
Sledeći članakDveri: Poljoprivrednici, držite se, SNS neće još dugo

3 KOMENTARA

  1. Miša Brkić i Mijat Lakićević koji nemaju veze sa ekonomijom, ali izgleda da imaju sa stranim službama.
    Cinično dvojac nepismeni,zadrti, kvarcni, ne gledaju činjenice,uzroke, već koriste floskule naših neorijatelja
    A taj FoNet je dobar sa svim režimima,…. preletali brkova na državnim režimskim fondovima,dok su na vlasti,…. pogani preletači

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here