Srbija se zadužila 1,5 milijardi dolara: Evo za koje projekte

1
389
Foto: Pixabay

Srbija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za dodatnih 1,5 milijardi dolara, emisijom desetogodišnjih dolarskih održivih ESG evroobveznica.

Kako piše Nova ekonomija, novac prikupljen ovim putem biće namenjen socijalnim projektima, obrazovanju, izgradnji metroa kao i pruge na severu zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo dodaje da su obveznice emitovane po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, a da je nakon ove transakcije obezbeđena kamata od 4,754 odsto, „pri čemu je ostvarena ušteda od skoro jednog procentnog poena u odnosu na to da su obveznice emitovane u evrima“.

Prodate su hartije u ukupnom dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća – premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara, a ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je Srbija po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG – environmental, social, governance – životna sredina, društvo i upravljanje).

Kako je objašnjeno iz Narodne banke Srbije (NBS), kao i u slučaju prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, a kako bi smanjila devizni i kamatni rizik, Srbija je zaključila i hedžing transakcije.

Takvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima.

Time je, pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja države, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto, prema saopštenju NBS.

Novac od zaduženja će se rasporediti po projektima: za dodelu pomoći od 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće za roditelje koji dobiju dete u tekućoj godini, zatim projekat koji se tiče kupovine seoskih kuća sa okućnicom, dalje tu je projekat „Moja prva plata“, povećanje budžeta za lečenje retkih bolesti, za završetak i opremanje bolnica, izgradnja Centra za rani razvoj dece i inkluziju…

Kada je reč o obrazovanju, tu je i individualna podrška studentima, razvoj IT infrastrukture u obrazovnim ustanovama, izgradnja trening centra u Staroj Pazovi i Vranju.

Za zelenu komponentu tu su projekti poput izgradnje beogradskog metroa, pruge Beograd-Budimpešta, projekti vezani za reciklažu, poboljšanje energetske efikasnosti, itd.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni članakMladi Uroš Romčević novi košarkaš Čačka 94
Sledeći članakU saobraćajnoj nezgodi u Atenici povređen biciklista

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here