Šta je sve javnost dosad čula o zdravlju Aleksandra Vučića?

3
1115
Foto: Dimitrije Goll

Javnost u Srbiji, posle gotovo dvadesetčetvorosatne neizvesnosti, obaveštena je da su zdravstveni problemi razlog zbog kojeg je predsednik države Aleksandar Vučić odlučio da otkaže ili odloži pojedine obaveze planirane za ovu sedmicu.

Prva se na tu temu oglasila savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević, koja je sinoć za Euronjuz izjavila:

Predsednikovo zdravlje nije bilo u redu, a sutra uveče stiže Ursula fon der Lajen i prekosutra smo u Nišu sa njom, obeležavamo početak radova na novom železničkom koridoru, nakon toga idemo u Dubai i svakodnevni problemi na Kosovu, tako da morao je malo da stane. Tako da smo odlučili, odnosno lekari su predložili da malo stane i napravi pauzu.

Vasiljević je odgovorila odrično na pitanje da li bi javnost trebalo da bude zabrinuta.

Nadam se da će sve biti u redu, prosto je premor u pitanju.

Na istu temu govorila je i premijerka Ana Brnabić, koja je jutros za TV Hepi precizirala da je predsednika “uhvatio neki grip”.

On ne miruje, to mogu da kažem. Volela bih da malo više odmara. Pod užasnom je tenzijom naravno oko svega što se tiče KiM, mislim da zaista noćima nije spavao. Uhvatio ga je i neki grip uz sve to. Imuni sistem mu je oslabio naravno od tih napora i od tog stresa – poručila je Brnabić.

Podsetimo, Vučić je u utorak trebalo da se odvojeno sastane sa ambasadorima Rusije i Kine, ali su ti razgovori odloženi tako da su održani danas.

Bilo je predviđeno i da se obrati na takozvanom liderskom panelu na konferenciji u Novom Sadu pod nazivom “Zapadni Balkan, jedan region, jedno tržište – korak prema zajedničkom tržištu EU”, ali je otkazao učešće, pa je umesto njega danas govorila premijerka Brnabić.

Predsednik Srbije ne krije da ima probleme sa krvnim pritiskom i srcem.

Javnost je o tome prvi put obaveštena još u avgustu 2012, nedugo nakon što je formirana Vlada u kojoj je Ivica Dačić bio premijer, a Vučić preuzeo dužnosti prvog potpredsednika i ministra odbrane.

Kako je tada objavljeno zbog visokog krvnog pritiska, koji je iznosio oko 200 sa 120, Vučiću je pozlilo i bio je hitno prebačen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, gde je zadržan nekoliko sati.

Tom prilikom ustanovljeno je da mu “srce ne radi kako treba“, ali se tvrdilo da je na lično insistiranje pušten na kućno lečenje.

Aleksandar Vučić je na VMA boravio između ostalog i u novembru 2019.

On je bio primljen u bolnicu zbog kardiovaskularnih problema, a zadržan je dva dana. Svoju zahvalnost lekarima i zaposlenima na VMA izrazio je putem Instagrama, a zahvalio se i “svima koji su brinuli“.

Prethodno je predsednik Srbije (u aprilu iste godine) iz zdravstvenih razloga otkazao prisustvo na konferenciji povodom godišnjice bombardovanja RTS-a.

O svom zdravlju i “tempu” rada Vučić neretko govori i za medije. Poznata je njegova izjava da radi od sedam ujutru do pola jedanaest uveče svakog dana.

Radiću dok budem mogao da izdržim. Kad ne budem mogao da izdržim, od nečega ću da odustanem ili da se sklonim. Zasad još mogu. Zdravlje mi nije najsjajnije, ali trenutno mi je nekih 15 sati radnog vremena sasvim u redu – izjavio je jednom za list Kurir.

Spekulisalo se da su problemi sa srcem i krvnim pritiskom i razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić, tadašnji premijer, u avgustu 2015, nije zaigrao na fudbalskoj utakmici održanoj u Beču u okviru samita o Zapadnom Balkanu, kada su se nadmetali “politički timovi EU“ i “Buduća EU“, ali je on to negirao.

Kako je naveo:

Ne igram jer ne znam da igram fudbal. Da se radi o šahu, zasigurno bih igrao.

Ipak, Vučić je tada dobio na poklon dres, a sa trebina je bodrio srpske zvaničnike, poput Aleksandra Antića, koji je na meču bio golman.

O predsednikom zdravlju polemisalo se, takođe, u leto 2020, kada su pojedini njegovi saradnici, poput Marka Đurića i Aleksandra Vulina bili zaraženi korona virusom.

On je tada izjavio:

Kada god mi bude loše, ja ću obavestiti javnost. Do 15. marta je trebalo da umrem, a vidite još nisam, a ono što je mnogo važnije od mog zdravstvenog stanja jeste da neću da dozvolim da se pojedinci igraju sa mirom i stanjem u Srbiji.

Izvor: Danas

Prethodni članakU čačanskoj bolnici preminulo šest kovid pacijenata, još šestoro u kritičnom stanju
Sledeći članakPreminuo Ivan Tasovac

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here