Stalna postavka Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ poslednji put pred Čačanima

0
526

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u četvrtak u 19 sati će biti otvorena izložba “Stalna postavka (2005-2022)“.

Nakon rekonstrukcije zgrade Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ 2005. godine i posle punih 16 godina, u Galeriji je za posetioce dostupna Stalna postavka radova iz galerijskih zbirki realizovana upravo 2005. godine. S obzirom da je u toku posao na realizaciji projekta “Čačak, prestonica kulture Srbije 2023.“, po kojoj bi Galerija trebalo da dobije novi prostor za depo i Stalnu postavku, ovo je najverovatnije i poslednji put da se Stalna postavka u ovom prostoru prezentuje javnosti, a svakako poslednji kada je u pitanju izbor radova, uzimajući u obzir znatno popunjavanje galerijskih zbirki poslednjih godina.

Izloženi radovi, godinama pažljivo prikupljani, čine samo jedan deo bogate zbirke Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, na osnovu koje se može svrstati u red predvodnika nezaobilaznih za poznavanje umetničke prakse iz okruženja. Sama postavka ne otkriva samo stilove dominantne u periodu nastanka već i socio-političku atmosferu trenutka imanentnu i onom što se nazire u bliskoj budućnosti. Kako umetnost i nastaje zbog lične potrebe stimulisane talentom vremenom, neretko, umetnička dela nadrastaju sama sebe.

Izlaskom umetnika na evropsku scenu (od Tabakovića, Lubarde, Damnjana, Peđe Milosavljevića do Veličkovića, Kulmera, Murtića, Cileta Marinkovića i Raše Todosijevića), nastaje samosvojna i integrativna umetnička scena sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Upravo to i takvo slikarstvo čini nukleus ove postavke. Mešavina stilova stvaranih idejama i umešnošću velikog broja zastupljenih autora široko je polje koje donosi raznovrsnost likovnih problematika, čineći fenomenološke korelacije istovremeno surove i blage, lepršave i grube, dramatične i senzualne, ponekad erotične, unakažene, umilne, raspričane, uvek neopisivo i sadržajno pune stvaralačke čistote i čvrstoće. Koncepcijski ova postavka dela iz galerijskih zbirki je celovita predstava događanja na srpskoj i jugoslovenskoj umetničkoj sceni promatrana isključivo kroz likovnu problematiku – formu, boje, svetlost, materiju, konstrukciju, koncept, angažovanost, multimedijalnost …

Postavka će biti dostupna do 24. juna, a u tom periodu će biti priređeno više pratećih programa namenjenih najrazličitijoj publici.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPotresna slika tri sanduka: Sahranjeni Glišovići, najteže je Nikoli, kome je brat oduzeo roditelje i dedu
Sledeći članakJeremić: Đilas ne treba da baca pojas za spasavanje Vučiću

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here