Stefanović: Na imovinu bez dokazanog porekla porez od 75 odsto

2
267

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će se Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu baviti imovinom za koju ne može da se dokaže da je stečena na zakonit način.

Ministar je poslanicima u Skupštini Srbije rekao da iako postoji i stari zakon koji omogućava ispitivanje porekla imovine, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija pribegli su izradi novog zakona kako bi se uspostavio efikasniji mehanizam.

On je pojasnio da će se kod poreskih obveznika gde se vidi da je za tri godine uzastopno stečena imovina veća od 150 hiljada evra, oni morati da dokažu da su imovinu stekli u skladu sa zakonom.

Stefanović je rekao da će za imovinu za koju nema dokaza kako je stečena biti određena poreska stopa od 75 odsto, i odgovorio je na pitanja postavljana u javnosti da porez neće biti 100 odsto da ne bi ličilo na konfiskaciju, ali da porez neće biti ni niži jer bi to izgledalo kao legalizacija kriminala.

Ministar je rekao da država uspostavlja čvrst antikorupcijski mehanizam i da će svaki građanin moći da dođe pod udar provere imovine.

Transparentnost Srbija ocenila je da Vlada predlaganjem Zakona o ispitivanju porekla imovine nije samo zakasnila sedam i po godina da ispuni obećanje građanima, već je propustila da odgovori zašto postojeći zakonski mehanizmi nisu primenjeni.

Transparentnost Srbija ukazuje da bi bilo neophodno da se sva sporna pitanja u vezi sa ovim zakonom razreše na nesumnjiv način pre usvajanja, a svakako pre početka primene – navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je ocenila da bi, u suprotnom, šteta bila veća od očekivane koristi.

Izvor: Beta

Prethodni članakPrvi nastup dečjeg hora “Sveti Nikolaj Žički”
Sledeći članakMarko Parezanović i Milica Dačić kandidati SNS za poslanike iz Čačka

2 KOMENTARA

  1. Naravno da je legalizacija kriminala kada im dozvoljavate da plate porez na imovinu koja je stecena nezakonito. Prodajes drogu kupis stanove, kuce, lokale i platis porez i sve cisto. Kakvu ima diplomu toliko i zna.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here