Stefanović: Vojsku Srbije napuštaju zbog sve bolje privrede, tamo su plate veće od 500 evra

2
477
Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da Vojsku Srbiju napuštaju ljudi zbog penzionisanja, ali i zbog sve bolje privrede.

On je naveo da su u privredi zarade veće od trenutno prosečne vojničke plate koja iznosi 500 evra.

Stefanović je za TV Prva podsetio da je u periodu od 2004. do 2012. godine Vojsku Srbije napustilo gotovo 20.000 ljudi, a da je 2008. godine prosečna plata bila 274 evra. On je rekao da je za prethodnih pet godina vojsku napustilo između 8.000 i 9.000 ljudi, ali da je primljeno između 7.000 i 8.000 ljudi.

I dalje imamo minus, ali je drastično manji nego ranije – rekao je Stefanović.

Ministar dodaje da osim povećanja plate vojnicima u sistemu postoji i značajan skok poboljšanja uslova.

Kada je reč o takmičenju sa privredom, Stefanović kaže da nije realno da se u Vojsci da plata od 1.400 evra, ali ukazuje i na to da su danas plate sve bolje i da će nastaviti da se trudi da one i u narednom periodu budu povećane.

U tom smislu, navodi da je u prethodnih nekoliko meseci u Vojsci povećana plata za 17 odsto, a da sada razgovara i o sledećem povećanju za koje se nada da bi moglo i da se ostvari do kraja ove godine.

Kako kaže, on lično stalno traži povećanje plate, ali nije nerealan i svestan je da će do povećanja doći onog trenutka kada to bude bilo moguće.

Hoćemo da poboljšamo uslove, činimo to svakodnevno, hoćemo da vojnik bude vojnik, ne želim da oni budu skupljači lišća, da budu spremačice, već da najveći deo vremena provedu obavljajući svoj vojnički posao – kazao je Stefanović.

Komenatrušići spekulacije da vojnici rade mesečno i prekovremeno po 500 sati, Stefanović je ukazao da je to fizički nemoguće i dodao da je sada takva situacija da su isplate ličnog dohotka tačno u dan, kao i obračun prekovremenih sati.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakEvo kuda će proći trasa brze saobraćajnice Kragujevac – Mrčajevci
Sledeći članakU Čačku sutra počinje Međunarodni festival “Etnofest“

2 KOMENTARA

  1. Nije realno ni da ministar odbrane sa diplomom Megantrenda koju je stekao u centru Sava, plagiranim doktoratom ima platu kao 5 vojnika, pa je ima.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here