Štrajk prosvetnih radnika, traže 20 posto veću platu i pregovore o platnim razredima

2
627

ČAČAK – Zaposleni u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) jutros su stupili u štrajk upozorenja, skraćenjem časova na pola sata, zahtevajući pregovore sa resornim ministarstvom i Vladom Srbije o platnim razredima.

Foto: MNA

Prošle godine u oktobru, kada smo prekinuli štrajk imali smo potpisan protokol sa ministrom prosvete, sa kojim smo se saglasili, a to je bilo uvođenje platnih razreda od 01. januara 2019. i povećanje plata od 14,6 odsto. To su podržali Svetska banka, ministarstva prosvete i državne uprave i sa tim smo u nekom momentu bili zadovoljni, ali na kraju od toga nije bilo ništa – izjavio je predsednika Sindikata obrazovanja Čačak i član USPRS Vladimir Adžić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije praznim pričama o pravednim platnim razredima obmanjuje prosveta. Zbog toga će im ponovo uputiti zahteve.

Tražimo da od 1. oktobra bude potpisan protokol i prosvetnim radnicima bude nadoknađeno ono što nije, odnosno povećanje plate od 20 odsto. Ono što je predviđeno sporazumom iz 2015. godine, a nije ispoštovano jeste isplata pet Svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dinara – istakao je Adžić.

Kada je reč o platnim razredima, Adžić smatra da bi on trebalo da poboljša materijalni položaj u prosveti, a ne kao što predviđa Zakon o javnim službama, odvajanje dela budžetskih korisnika (prosveta, zdravstvo, kultura, socijalna zaštita, nauka).

Podeseća da USPRS već godinama traži isplatu zarada kroz pravedne platne razrede.

Tražimo da se se administrativnim radnicima i domarima sa četvrtim stepenom stručne spreme koriguje sadašnji koeficijent od 8,62 na 13,42 koliko iznosi koeficijent četvrtog stepena u nastavi, kao i da se ovi radnici obeštete (oko 60.000 dinara po izvršiocu) za period od decembra 2015. do danas jer im cena rada nije menjana za 2016. i 2017. godinu, iako je bilo predviđeno Zakonom o budžetskom sistemu – objasnio je on.

Vladimir Adžić; foto: MNA

Adžić je rekao da se traži i primena Pravilnika MPNTR o plaćanju unošenja podataka u informacioni sistem Dositej koji je potpisao ministar lično, u avgustu 2016. godine, ali se u mnogim sredinama nije platio za celu školsku 2016/17 i 2017/18 godinu ili će naši članovi i to morati da naplaćuju na sudu.

Zahtevamo takođe plaćanje koordinatora elektronskih dnevnika 10 odsto na platu jer tako je dogovoreno pri njihovoj obuci – naveo je Adžić.

Iz zahteva USPRS, kaže on, jasno je da se dugovanja prema zaposlenima u prosveti samo nagomilavaju i godinama ne rešavaju. Ona proističu iz potpisanih Sporazuma, kako sa Vladom Srbije, tako i sa resornim Ministarstvom.

U USPRS navode da očekuju zvanične i konkretne pregovore sa svim potpisnicima.

Na pitanje kako komentariše izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića, da je današnji štrajk zapravo borba među reprezentativnim sindikata, Adžić to komentariše prebacivanjem loptice na teren sindikata.

Izvor: MNA

Prethodni članakIzložbom radova Iris Blauenštajner počinje “Sonjin septembar“
Sledeći članakUkoliko povećanje penzija bude 5,5 odsto, 100.000 penzionera dobija 550 dinara više

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here