Stroge kontrole vozila na auto-plin

2
692

Svi koji imaju ugrađen TNG (auto-plin) uređaj u vozilu, bez obzira da li voze na auto-plin ili benzin (bitno je da je uređaj u vozilu) moraju da imaju važeći atest! I u slučaju da je vozilo registrovano, a da je prošlo pet godina od ugradnje TNG uređaja, ili 10 godina od proizvodnje TNG boce (nije bitan datum ugradnje) neophodno je da se uradi novi atest!

Kako pišu “Večernje novosti“, ukoliko na našem drumu, vlasnik vozila bude zatečen u prekršaju rizikuje da ga policija isključi iz saobraćaja, skine tablice ali i da plati kaznu od 5.000 do 20.000 dinara!

Iako naši turisti koji automobilom idu do željenih destinacija, po pravilu, nemaju problema jer im niko na granici ne traži atest prilikom ulaska u Makedoniju, Grčku, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku, Sloveniju. To ne znači, a pojedinci su imali takva (ružna) iskustva, da ih saobraćajna policija kod sve češćih organizovanih akcija „Tispol“ kontrole saobraćaja (sinhronizovano se sprovodi u 28 zemanja Evrope) neće zaustaviti i kontrolisati da li imaju važeći atest!

Pri tome u Grčkoj, što nam je potvrdilo nekoliko naših čitalaca, tamošnji policajci naplaćuju kaznu od 500 evra kada težina vozila deklarisana u saobraćajnoj dozvoli ne odgovara činjeničnom stanju zbog ugrađenog TNG uređaja!

Kazne su svuda paprene! Nema „razgovora“ sa saobraćajcem, na šta su naši vozači navikli. Uz skoro obavezno isključenje iz saobraćaja slede i paprene kazne koje se kreću i do par hiljada evra. U Crnoj Gori je najmanja kazna za nedostatak atesta – 60 evra, a na primer u Austriji će vas policija ispratiti do granice i za to će vam naplatiti 3.000 evra.

Ima raznih priča, većinom doduše po društvenim mrežama da u Sloveniji saobraćajna policija, prema svedočenju hrvatskih vozača, ukoliko nemate odgovarajući atest za LPG (TNG) uređaj, naredi parkiranje vozila, pozove vatrogasce koji penom zatrpaju vozilo, pa vam isporuče račun za sve to. U svakom slučau, prvo zbog sopstvene bezbednosti preporuka vozačima je da urade atest plina – kaže Dragan Škrnjić predsednik kluba Auto-Srbija.

Cena atestiranja u Srbiji (Centar za motorna vozila) je 6.000 dinara i važi pet godina.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakČačanskoj firmi potrebna tri radnika
Sledeći članakNa “Karuselu“ večeras “The Tapi Project“ iz Indije, program premešten u Dom kulture

2 KOMENTARA

  1. kakve veze ima atesrt za plin.Klasican pljackaski .namet.Covek je morao da plati atest za kombi jer razlika je 75 kg .A to vozilo uvezao iz Nemacke i vec 6 god u Srbiji registrovao.I sad je problem.Pa koliko Vam nije dosta para.To je sva poenta.Samo da se udome partijski kadrovi i nista vise.38 god vozim vozila na plin i NIKADA ni najmanji problem nisam imao a preko milon km sam na plinu presao i sad izadjw neki ,,strucnjak“ i hoce da me On ubedi da radi moje bezbednosti treba atest.Pa ako On misli o meni nek mi uplati struju i vodu ili nwka mi On plati atest.Kad se On brine o meni .Glupa floskula.Poenta je nista ne raditi a drugi da ti plati ne rad.Klasika.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here