Stručni skup “Lišenje poslovne sposobnosti u funkciji zaštite ljudskih prava”

1
283

ČAČAK – Osobe sa invaliditeom ili mentalnim smetnja, koje sebe ne mogu samostalno da zastupaju i koje zbog ograničenja u svakodnevnom funkcionisanju imaju potrenu za starateljskom zaštitom najčešće budu lišene poslovne sposobnosti, izjavila je danas direktorka Centra za socijalni rad u Čačku Branimirka Radosavčević.

Ona je novinarima uoči stručnog skupa “Lišenje poslovne sposobnosti u funkciji zaštite ljudskih prava”, povodom šest decenija ove ustanove rekla da je ova kategorija korisnika najmanje vidljiva u društvu.

Poslovna sposobnost je sposobnost svakog čoveka da donosei odluke u svakodnevnom životu da zastupa svoja prava i interese, da se pojavljuje pred institucijama sistema. Ono što osoba lišena poslovne sposobnosti ne može jeste da zastupa sebe, svoja prava i interese, ne može da zaključi ugovor o radu, zasnuje radni odnos, da izađe na izbore i glasa, zasnuje porodicu i zaključi brak – objasnila je Radosavčević.

Prema njenim rečima, mnogo je prava koje osoba lišena poslovne sposobnosti ne može da uživa.

Dodaje da se odluku o lišenju polovne sposobnosti donosi sud na osnovu mišljenja najmanje dvoje lekara, a Centar donosi odluku o stavljanju pod starateljstvo.

Svaki sistem bilo da je pravosudni, zdravstveni ili socijalne zaštite ima svoj domen zaštite lica lišenih poslovne sposobnosti. Razlozi za lišenje poslovne sposovnosti mogu biti različiti, a osnovno je da te osobe ne mogu samostalno sebe da zastupaju – navela je on.

Radosavčević je istakla da će Centar za socijalni rad Čačak obeležiti 60 godina rada i postojanja na svečanosti u Domu kulture koja je zakazana za 22. novembar.

Kako je istakla, očekuje i brzo rešavanje poslovnog prostora, dodajući da je to životno pitanje za zaštitu korisnika te ustanove.

Izvor: MNA

Prethodni članakMilun Todorović o incidentima ispred RTS-a: Mudrost pobedila ograničenu pamet
Sledeći članakOvo su kandidati za Decembarsku nagradu Čačka

1 KOMENTAR

  1. Da li je gospođa Radosavčević govorila i o zloupotrebama ovog instituta, u smislu oduzimanja sredstava i imovine od lica koje se lišava poslovne sposobnosti? Imamo i takve primere u praksi, a i određene neuspele pokušaje, baš ovde u Čačku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here