SUBNOR: Nelegalno podignuta crkva narušava izgled memorijalnog spomen-kompleksa u Ostri

8
880

ČAČAK – Članovi Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, odali su danas poštu i položili venace kraj spomenika poginulim borcima u selu Ostri.

Predsednik Gradske organizacije SUBNOR u Čačku Bole Lukić rekao je da je 5. mart 1943. godine u neravnopravnoj bici sa četnicima i Nedićevcima, partizanski odred izgubio skoro polovinu svog ljudstva.

Na Vuksanovića štali, gde su borci došli rano ujutru, pogunulo je 14 boraca obnovljenog partizanskog odreda. Njih 11 je preživelo, od kojih su trojica bila teško ranjena – naglasio je Lukić.

Prema njegovim rečima, u znak sećanja na događaj koji se zbio u toj ratnoj godini, podignut je spomenik poginulim borcima.

Spomenik je rad akademskog vajara Miodraga Živkovića.

Predstavnici SUBNOR-a iz Čačak i okolnih mesta, dolazimo ovde, polažemo vence, sećamo se palih boraca, a tako će biti sve dok ova naša organizacija bude imala snage da sve to iznese – rekao je Lukić.

Na nekoliko metara od spomenika podignuta je crkva, a po mišljenju članova SUBNOR-a ona narušava izgled spomen-kompleksa, jer ga praktično razdvaja na dva dela.

Pravoslavna crkva je podignita bez dozvole i bilo kakve uredne dokumentacije. Sada se trudimo da zajedno sa gradskom vlašću definišemo ovaj prostor onako kako to dolikuje, i da se uredi ceo kompleks i spomenik i crkva – zaključio je Lukić.

Izvor: MNA

Prethodni članakSretenović (Dveri): Uznemirenje građana zbog navoda da je Morava zatrovana teškim metalima
Sledeći članakIlić: Više poštovanja su robovlasnici imali prema robovima, nego Vučić prema građanima Srbije

8 KOMENTARA

 1. Članovi Subnora nisu obavešteni da je umro Drug Tito i sa njim zajedno komunistička propaganda
  Ko me je jos vazno sta je bilo pre 80 godina
  Ko jos veruje da je Drug Tito Bog
  Komunizam je najvece zlo donelo srpskom narodu

 2. Bas me zanima koju urednu dokumentaciju ima taj spomenik, i gde je spomenik za one koji su poginuli na drugoj strani, braneci drzavu od komunistickih pobunjenika..
  I nakraju: DKOLE CE BRE DA TRAJE TAJ SUBNOR i ko su ti ljudi?

   • Medju 11 partizana koji su izbegli bio je i Slavisa Djurovic, najhrabriji partizan uz Radenka Mandica i Radosa Kaplarevica. Ali on se posle 2-3 meseca prikljucuje istim tim cetnicima koji su pokusali u Ostri da ga ubiju. I ono sto je bitno, postaje jedan od glavnih i najozoglasenijih cetnickih egzekutoira. Zbog cega se to desilo, to su samo partizani znali. Inace ovaj sukob partizana i cetnika u Ostri je posledica visestrukih ubistava partizana tokom januara i februara 1943. godine civila i cetnickih pristalica, a Ostra je samo odmazda cetnika.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here