Suvoborska greda: Načelnik Opštinske uprave Gornjeg Milanovca rešio da nam uskrati građanska prava

2
285

GORNJI MILANOVAC – Ekološko udruženje “Suvoborska greda“ oglasila se saopštenjem povodom problema u vezi sa prikupljanjem potpisa za narodnu inicijativu kojom se zahteva trajna obustava i zabrana eksploatacije litijuma i bora ne teritoriji Srbije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Početkom marta pokrenuli smo (zajedno sa ostalim udruženjima članovima SEOS-a i pokretom Kreni-promeni) prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu – predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima – kojom, između ostalog, zahtevamo razmatranje trajne zabrane eksploatacije i istraživanja litijuma i bora na teritoriji naše zemlje.

Budući da su poštovani svi zakonski parametri, Narodna skupština nam je 14. februara izdala dozvolu za pokretanje inicijative, ali se sprovođenju narodne volje kao osnovne demokratske tekovine usprotivila jedna naizgled nevažna politička figura – načelnik Opštinske uprave Gornji Milanovac Dejan Veljović, koji je, slobodno tumačeći zakonske okvire, ograničio potpisivanje narodne inicijative na jedan šalter i jednog overivača za čitavu teritoriju Gornjeg Milanovca – površinski najrasprostranjenije opštine u Srbiji.

Naime, na zahtev da se odobri izlazak službenih lica na teren (MZ Pranjani i MZ Vraćevšnica), dobili smo odgovor da je naš zahtev „zaveden pod brojem 4-035-20/2022 od 16. 03. 2022. godine”, ali da „Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac nije u mogućnosti da vrši overu potpisa u prostorijama MZ Pranjani i MZ Vraćevšnica”. U obrazloženju stoji da: „Član 7. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i propisuje da se overa potpisa vrši u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi”.

Budući da su sve druge opštine u Srbiji odobrile izlazak na desetine overivača na teren, a da je jedan od pokretača inicijative udruženje „Suvoborska greda” iz Pranjana, sela koje ne može da dobije svog overivača, iako se nalazi na 37 kilometara od Opštine, nameću se pitanja čije interese zastupa g. Dejan Veljović i po kom osnovu daje subjektivna tumačenja zakonskih normi.

Na prvo pitanje odgovor bi se mogao kriti u činjenici da je u Opštini i Skupštini opštine Gornji Milanovac u nekoliko navrata prikrivano Rešenje Ministarstva rudarstva i energetike kojim su dozvoljena istraživanja litijuma i bora u skoro 10 sela pranjanskog kraja.

Odgovor na drugo pitanje mogao bi ukazati na grešku i nestručni pristup g. Veljovića poslu koji obavlja ili, opet, na nameru da sabotira stav većine žitelja naših sela da Gornjem Milanovcu nije potrebno trovanje i uništavanje rudnikom litijuma, a samim tim ne želimo ni pomenuta geološka istraživanja.

U svakom slučaju, Veljović je pokazao da je spreman da, u ime ličnih interesa ili po nalogu partije kojoj pripada, stane na put građanima koji na zakonom odobren i regulisan način iskazuju svoju volju i upućuju Narodnu skupštinu na pitanja od izuzetnog značaja za budućnost naše zemlje.

Tako na najperfidniji način, relativizujući zakone i činjenice, zloupotrebljava vlastiti položaj i radi protivno interesima građana, što je – pokazalo se u poslednjih godinu dana, tokom borbe protiv rudnika litijuma na teritoriji naše opštine – mantra koja se kontinuirano ponavlja među gornjomilanovačkim opštinskim službenicima.

Žitelji pranjanskog kraja svakako će ispuniti moralnu i građansku dužnost potpisivanjem inicijative u Gornjem Milanovcu, ali to ne umanjuje razmere bezobrazluka i podlosti bahatih pojedinaca kojima se guše poslednji trzaji narodne volje.

Zato ćemo iznova zahtevati da dobijemo overivače za Pranjane i Vraćevšnicu i pokrenuti zakonsko preispitivanje postupaka načelnika Opštinske uprave Gornji Milanovac Dejana Veljovića. Njegovo suprotstavljanje (teorijski prisutnom) demokratskom državnom uređenju i otimanje građanskih prava silom svakako zaslužuje najstrožu osudu i ne sme proći nezapaženo.

Ekološko udruženje “Suvoborska greda“

Prethodni članakKadeti Borca dominantni protiv Dinamika
Sledeći članakProšle godine u Čačku podneto 186 odštetnih zahteva zbog ujeda pasa lutalica

2 KOMENTARA

  1. Dokon pop i goveda krštava. Radite nešto korisno. Kakvi više potpisi. Kakav litijum. Ne zamajavajte narod. Jedva čekam sa prođu izbori. Da ne cujem više za vas. Jer vas neće biti u opticaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here