Sve manje građana Srbije želi da radi u inostranstvu

8
364

Spremnost za rad u inostranstvu tokom proteklih godina u Srbiji opada, pokazala je analiza koju je Infostud sproveo u saradnji sa The Network (globalno udruženja portala za zapošljavanje) i The Stepstone Group. U 2018. godini, 20 odsto ispitanika izrazilo je spremnost da radi u inostranstvu, ta brojka je u 2020. godine opala na 15 odsto, a u prošloj godini je samo 11 odsto ispitanika navelo da je rešeno da radi van zemlje.

U anketi je učestvovalo 3.439 ispitanika iz Srbije, među kojima je više od 50 odsto zaposleno za stalno, 20 odsto je nezaposleno, dok 17 odsto čine studenti.

Veliko online istraživanje “Decoding Global Talent 2024” sprovedeno je od oktobra do decembra 2023. godine, uz učešće više od 150.000 ispitanika iz čak 188 zemalja širom sveta.

Istraživanje jasno pokazuje da ispitanike iz Srbije najviše interesuje „pečalba“ u nekoliko oblasti, uključujući: zelene poslove i održivost, digitalizaciju, nauku o podacima i veštačku inteligenciju, zanatske poslove, ručne i fizičke poslove, kao i inženjering i tehničke profesije.

Srpski državljani posebno žele da rade u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Takođe, što se tiče zemalja iz regiona, Slovenija se izdvaja kao popularna destinacija za potencijalno zapošljavanje među radnicima iz Srbije.

Kada se radi o očekivanjima od inostranih poslodavaca, posebno se ističu: smeštaj, podrška oko papirologije, vize i pravnih pitanja, kao i organizovanje obuke za jezik i finansijske savete.

Što se tiče planiranja trajanja boravka, ispitanici iz Srbije imaju različite preferencije. Na primer, 36 odsto njih planira dugoročni boravak, dok je 28 odsto neodlučno. Takođe, postoje oni koji preferiraju srednjeročni (17 odsto), kratkoročni (11 odsto), ili privremeni boravak (osam odsto).

Razlozi za napuštanje Srbije su raznovrsni, ali većina ispitanika, njih 83 odsto, ističe finansijske i ekonomske faktore kao primarni motiv. Takođe, 70 odsto navodi bolji kvalitet života kao ključni osnov.

Ponuda konkretnog posla opredeljuje 55 odsto ispitanika, dok je 53 odsto naglasilo bolji društveni sistem i zdravstveno osiguranje. Pored toga, 40 odsto anketiranih vidi bolje karijerne mogućnosti kao razlog za napuštanje zemlje.

Sa druge strane, razlozi za ostajanje u Srbiji su nemogućnost odlaska članova porodice ili partnera, emotivna vezanost za domovinu i nedostatak poznavanja stranih jezika.

Analiza podataka celokupnog istraživanja ukazuje na to da je London i dalje najprivlačniji grad za preseljenje, što se delom može pripisati engleskom jeziku i izuzetnoj globalnoj poslovnoj mreži koju nudi.

Na drugom mestu se nalazi Amsterdam, a zatim sledi Dubai. Osim toga, uočeno je da svaki četvrti ispitanik aktivno razmatra mogućnosti zapošljavanja u inostranstvu.

Podaci o spremnosti ispitanika da se presele u inostranstvo zbog posla dosta su se promenili tokom godina. Dok je 2018. zabeležena ukupna spremnost na odlazak iz zemlje i preseljene u drugu državu od čak 78 odsto, u 2020. godini ta brojka je pala na 66 odsto.

Međutim, prema najnovijim podacima iz 2023, zadržao se i dalje visok nivo spremnosti od 63 odsto.

U globalu, Srbija se ove godine rangira na 106. mestu po atraktivnosti zemalja, dok se Beograd kao glavni grad nalazi na 101. mestu. Zanimljivo je i to, da najveći broj ljudi, koji bi razmatrali doseljenje u Srbiju radi posla, dolazi iz regiona, iz zemalja kao što su Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni članakMladi fudbaleri Borca 1926 osvojili turnir na Zlatiboru, imaju i najboljeg golmana
Sledeći članakZa nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi“ stiglo više od 32 miliona računa

8 KOMENTARA

  1. Lako je otići, teško je ostati, mislim tamo ! Ali.. Teško je i ovde ostati! Najbolje otići kao mlad, na 5-6 godina…a onda ti te pare izvuku ovde na priče o malim preduzećima i biznis planu. Pokušaš i… propadneš! Kad vidiš da si švorc odeš ponovo i kada se vratiš trošiš po malo… U tom si
    mator za treći pokušaj pa ćutiš i trpiš, a trpeo si i tamo….. Isti…. Ko ne veruje neka proba!

  2. I šta nam pokazuje taj podatak? Pa od 2018. na ovamo barem 100000 spremnih se zaista i odselilo u inostranstvo tako da nije isti statistički uzorak u pitanju! To je isto statistički podatak iz Srbije… Čak ni Nemcima više nije toliko zanimljivo da rade u Nemačkoj zbog: migranata, rata u Ukrajini, inflacije, stagflacije, korone, energetske krize, Merkura u 3. kući i mesečevih mena!

  3. Ja nisam pratio ekspoze Predsednika. Ne razumem se u tu temu. Ali ovo sto radim izrdzava najmanje 200 god I 20 zemljotresa. Zato savetujem da svak radi ono sto zna. Najbolje bi bilo. Da mnogo ne blebecemo o onome sto ne znamo.

    • Ondak šaluj, armiraj i nalivaj, ne troši elektrone na pisanije i blebetanje o onome što ne znaš, nego na mešalicu za beton!

    • Nisam sve to sto si nabrojao ali sam prvoklasni majstor armirac. A kao prvo sam COVEK. Sta si ti Aki? Ako si onaj za koga mislim da si LOS SI. Pozdrav za tebe.

  4. Ja sam bio 3,5 god I vratio se mojoj lepoj kuci. Najlepsoj na svetu. Jer ako treba neko da me zajebava neka to bude moj brat zato sto znam da me bar malo voli. A ne stranac, jebo mu ja m…ku. Mozda to neko moze da trpi a ja ne. I necu. ❤️ CACAK.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here