Svetom liturgijom i rezanjem kolača obeležena gradska slava Spasovdan (FOTO)

0
228

ČAČAK – U hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, u četvrtak, 13. juna, proslavljen je Spasovdan, slava hrama i Grada Čačka. Svetu liturgiju je ove godine služio mitropolit Žički Justin.

Gradska slava proslavljena je uz veliki broj vernika, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnika gradskog rukovodstva. Nakon liturgije, u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg obavljeno je sečenje slavskog kolača.

  • Od srca čestitam svim Čačanima ovaj veliki praznik. Želim da se svi mnogo bolje razumemo i jedni druge slušamo, budemo jedni drugima podrška i da svakoga dana budemo uz svoj narod, i onda kada mu je teško i onda kada je lepo – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Mitropolit Žički Justin je posetio i Muzej hrama, koji je nedavno otvoren u Čačku.

Ovom prilikom, direktorka Narodnog muzeja Delfina Rajić primila je nagradu “Eparhijsku gramatu“, jer je vredne predmete, koji su bili u riznici muzeja, vratila hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, koji se sada nalaze u muzeju hrama, i kako je ona rekla “tu nastavljaju svoj život“.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili kako je u narodu uobičajeno – Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu. Vaznesenje spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Izvor: Morava info

Prethodni članakRoganović: Dveri spremne da uđu u koaliciju sa Novom Srbijom i Velimirom Ilićem
Sledeći članakU subotu deveti memorijalni fudbalski turnir “Aleksandar Jaćimović“, učestvuje šest ekipa

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here