SZS: Patrijarh Irinej otvoreno se stavio na stranu diktatorske i kriminalne vlasti

5
412

Savez za Srbiju uputio je danas otvoreno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju, u kome se ocenjuje da je „negativna ocena“ koju je patrijarh izneo o protestima u Srbiji „direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti“.

Reagujući na jučerašnji govor patrijarha u Nišu u kome je rekao da „ono što danas vidimo na ulicama nije dobro“ i ocenio da to „daje snagu našim neprijateljima“, Savez za Srbiju je u pismu naveo da su „mnogi građani, a posebno vernici“, koji učestvuju na protestima „povređeni“ reakcijom Irineja i „nerazumevanjem naše mirne i nenasilne borbe za osnovne demokratske vrednosti koje su dovedene u pitanje“.

Veoma smo začuđeni Vašim jučerašnjim govorom u Nišu na obeležavanju 20. godišnjice od početka NATO bombardovanja SRJ. Nismo uopšte razumeli zašto su tim tragičnim povodom tema Vašeg obraćanja bili građanski protesti koji traju već četiri meseca širom Srbije. Vaša javna negativna ocena o protestima je direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na Vašem položaju nikako ne bi trebalo da čini, jer SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste Poglavar čitave naše Crkve koju čine vernici različitih političkih opredeljenja – stoji u pismu.

Navodeći da se patrijarh Pavle „nije mešao u dnevnu politiku“ i da je „u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u našem društvu“, iz Saveza za Srbiju su naveli da su od Irineja očekivali da će „nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog sa opozicijom i organizatorima protesta, jer je to jedini način da se teške društveno-političke krize rešavaju mirnim putem“.

Vaše reči se tumače kao davanje podrške jednoj diktatorskoj i kriminalnoj vlasti, a to je neprimereno i sa mnogo nižeg položaja nego što je tron Svetog Save na kome se Vi nalazite. Duboko uvereni da ćete nakon upoznavanja sa drugom stranom i svim činjenicama ispraviti ovu svoju ocenu o stanju u kome se nalaze naše društvo i država pod ovom vlašću, stojimo Vam na raspolaganju za svaku vrstu razgovora i upoznavanja sa stavovima svih građana koji opravdano protestuju protiv aktuelne vlasti u više od 100 gradova i opština u Srbiji – stoji u pismu patrijarhu Irineju.

Izvor. Beta

Prethodni članakVučić raščinio patrijarha i pretvorio ga u običnog građanina
Sledeći članakDeo centra Čačka u utorak bez struje

5 KOMENTARA

    • Ma kako tebe nije sramota. Imas li mozak. Jel treba patrijarh da se stavlja na neciju stranu i deli narod. Ukljuci mozak ako ga imas. Pusti Boska.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here