Takmičenje “Poslovni izazov“: Srednjoškolci osmislili senzore za bezbedno uživanje na snegu

0
262

ČAČAK – Ideja o postavljanju senzora duž zimskih staza koje bi preko aplikacije obaveštavale ljubitelje zimskih sportova o eventualnim opasnostima, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Čačku.

Takmičenje je okupilo 100 učenika iz 25 srednjih škola iz jugozapadne Srbije, i to: Arilja, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Kraljeva, Krupnja, Lučana, Ljiga, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Tutina, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje.

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će doprineti razvoju zimskih sportova u Srbiji.

Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici Srednje škole “Sveti Ahilije” u Arilju, Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju, Medicinske škole u Užicu i Srednje škole “Dragačevo” u Guči.

Budući da se godišnje mnogo ljudi povredi tokom praktikovanja zimskih sportova, želeli smo da osmislimo nešto što će preduprediti nesreće na snegu ali i biti pristupačno svima preko android aplikacije. Drago nam je da se žiriju svidela naša ideja i biznis plan kojim smo opravdali izvodljivost ideje – rekli su Draginja, Aleksandra, Strahinja i Erna – članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2020. u Zagrebu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre 11 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan – izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropoliten.

Izvor: MNA

Prethodni članakObustavljena potraga za staricom, čekaju se instrukcije policije
Sledeći članakLončar najavio veliko zapošljavanje mladih lekara i medicinskih sestara

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here