Tim studenata iz Čačka osvojio zlatnu medalju na Salonu inovacija i naprednih tehnologija u Moskvi

3
504

ČAČAK – “Smart start tim“ koji čine čačanski studenti osvojio je zlatnu medalju i specijalno priznanje za inovacije za projekat pametne kuće na 27. Međunarodnom salonu inovacija i naprednih tehnologija u Moskvi “Arhimed“. Čačani su bili najbolji u konkurenciji 20 zemalja i više od 200 projekata.

Sve je počelo prošle godine kao školski projekat maturanata Tehničke škole sa profesorkom Olgom Dukić. Osmislili su pametnu kuću, energetski efikasnu i sa daljinskom kontrolom uređaja i uštedom energije.

  • Kuću možemo kontrolisati preko aplikacije na telefonu gde možemo uključivati razna svetla i rashladne uređaje. Takođe možemo otvarati ulazna i garažna vrata. Garažna vrata se mogu otvarati i pomoću veštačke inteligencije – kada priđemo kolima čita tablice sa kola i ako su to naše tablice, vrata će se otvoriti – objasnio je Veljko Jerotijević, student Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Prošle godine u oktobru osvojili su četiri prve nagrade na Međunarodnom forumu inovacija na Kipru, a pametna kuća proglašena je najboljim izumom na forumu.

Na moskovski salon otputovala je ista ekipa, sada studenti fakulteta u Čačku, Beogradu u Novom Sadu. Pametna kuća ponovo je zauzela prvo mesto. I to nije bila jedina nagrada.

  • Pored odličnih utisaka osvojili smo i izvanredne nagrade. U te nagrade spada specijalno priznanje od internacionalne Federacije za inovacije i pehar koji smo osvojili od salona koji spada u specijalne nagrade u kategoriji mladih – navodi Dragan Parezanović, student Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Studentkinja FTN Tijana Lazović navodi da su projekti bili iz raznih oblasti industrije, nauke i medicine.

  • Sa kućom smo završili, pokrenuli smo naš novi projekat koji se zove edukativni robot ili prizma bot – otkriva Tijana.

Put do učešća na moskovskom salonu nije bio lak iako je čačanski tim pozvan zahvaljujući prethodnim uspesima na kiparskom forumu inovacija.

  • Sam odlazak i pripreme za odlazak su za nas bili veoma stresni jer su troškovi odlaska u Moskvu bili zaista veliki. Zahvalila bih se ovom prilikom zahvalila brojnim donatorima jer da nije toga ništa od ovoga ne bi bilo – istakla je profesorka Dukić.

Vredni inovatori već su osmislili novi projekat.

  • U Tehničkoj školi postoji više takvih timova i svake godine se javljaju nova deca koja rade i razvijaju neke nove projekte. Ono što ovu decu izdvaja u ovom trenutku je to da su oni ostali nakon škole u timu i rade zajedno. Trenutno razvijamo novi projekat koji mislim da će biti baš dobar, to je prvi srpski edukativni robot – rekla je Olga Dukić, profesor Tehničke škole u Čačku

Na edukativnom robotu uveliko se radi, a premijeru će imati već u maju na Sajmu nauke i tehnike.

Izvor: RTS

Prethodni članakMalu Danku udarili automobilom, pa telo odneli na deponiju i pobegli, ubice uhapšene
Sledeći članakStartap vikend na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku

3 KOMENTARA

  1. Pitam se, zasto na ovaj uspeh nase pametne dece nema komentara? Nadjoh odgovor sam sebi. To je intelektualna tema. Za to treba bar malo empatije za znanje, nauku, decu. Na kraju, potreba je lepa rec za ovaj uspeh. Ja ih od srca upucujem svima u lancu ovog uspeh.

    • Nema Predraze. To nije interesantan tema. Na zalost. Ne mozes tu lupetati sve i svasta. Ni napsovati kao na temu politike, sporta. Jer se tu svi razumeju, bar tako misle. Jadni smo, sa svojim znanjem odnosno NEZNANJEM.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here