Todorović: “Forverk“ na jesen zvanično počinje sa radom, u toku pregovori sa investitorima iz Izraela, Italije, Švajcarske…

4
626

ČAČAK – U protekih par godina u Čačak je stiglo nekoliko stranih investicija, a jedna od većih, nemačka kompanija “Forverk“ trebalo bi tokom jeseni zvanično da počne sa radom, izjavio je gradonačelnik Milun Todorović, dodajući da su ohrabrujući i podaci kada je u pitanju broj nezaposlenih.

Radovi u privrednoj zonu u Preljini idu u odličnom smeru, uradili smo parking, saobraćajnice, doveli vodu, izgradili kanalizaciju, obezbedili struju i gas. “Forverk“ privodi kraju izgradnju 43.000 metara kvadratnih proizvodnog pogona i očekujemo već na jesen da se fabrika otvori – rekao je Todorović agenciji MNA.

Prema njegovim rečima, za sada je zaposleno oko 70 inženjera, rukovodilaca, a očekuje se da veći broj radnika u neposrednoj proizvodnji bude primljen tokom jeseni i narednih godina.

Todorović kaže i da se još jedna nemačka kompanija “Viland” dobro razvija na lokaciji nekadašnjeg Cera.

Očekujemo da se tokom septembra odluče da li žele da ostanu na sadašnjoj lokaciji ili da se razvijaju na novoj – naveo je on.

Todorović kaže da se pregovara sa novim investitorima iz Izraela, Italije, Švajcarske, Nemačke.

Nadam se do kraja ove, ali i naredne godine još mnogo dobrih investicija, ali mislim da će nemački “Forverk“ biti motor industrijskog razvoja ne samo Čačka, već Moravičkog okruga – naglasio je Todorović.

Ističe da je dosta kompanija zainteresovano za investiranje u Čačku, poput jedne izraelske koja se uglavnom bavi softverima.

Razgovaramo i pregovaramo sa njima i čekamo njihov konačni sud i sve radimo isključivo sa Razvojnom agencijom, ali i Vladom Srbije. Kad imamo tako dobar zajednički nastup, onda očekujemo i rezultate – naglasio je Todorović.

Todorović je rekao i da mnoge domaće kompanije proširuju svoje kapacitete, proizvodne hala, otvaraju nova radna mesta.

Krajem jula na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku je bilo 6.565 nezaposlenih, što je za oko 4.000 manje nego pre tri godine – izjavio je Todorović.

On je ubeđen da će narednih godina ovaj broj biti prepolovljen.

Izvor: MNA

Prethodni članakIlić: Vučić i Mihajlović glasali protiv autoputa do Čačka, molio sam Nikolića da pritisne
Sledeći članakPravi FK Borac odlukom FSS prebačen u “beton ligu“

4 KOMENTARA

  1. Podatci ZZZ nisu merilo nezaposlenosti u Cacku .Niko nece da objavi podatke koliko gradjana prevashodno dece skolovane odlazi u BG a da ne pricamo da citave porodice mladih bracnih parova odlazi iz Cacka u inostranstvo jer Drazava sve daje strancima (subvencije u svakom obliku) dok domace privrednike nicim ne potpomazu.Na licnom primeru sam to osetio kada sam otisao da zatrazim novcana sredstva za kupovinu masina koja mi je u tom periodu bila potrebna za isporuku vece kolicine robe za Rusiju. To je bilo u julu prosle god,da bi mi iz privredne komore Cacka rekli da ce biti mogucnosti za apliciranje u martu iduce god.A u provatnom poslu ako nije sad i odmah posao propada.Tako da sam izgubio veliki posao sa Rusijom.

  2. Godinama nista i sada odjednom brojni investitori.Dolazak firmi je sabotiran sa jasnim ciljem da se ne podiže cena rada u Čačku, da se ne stvara konkurencija našim sposobnim privatnicima koji kontrolišu grad.Mladji svet se iselio otišao za Beograd ili još dalje. Ali i ovi stranci će držati plate nisko, taman toliko da kažu da su kod njih plate veće od proseka u gradu.Eto ovi čačanski gospodari su učili i tu dodatnu štetu jer su držali plate nisko, pa i stranac sad neće biti darežljiv.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here