Todorović uručio 117 ugovora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje

1
492

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović uručio je danas 117 ugovora za novo zapošljavanje, kao i samozapošljavanje, za šta su sredstva obezbeđena iz lokalnog budžeta, ali i uz pomoć Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Telemark/MNA

Ugovori su dodeljeni za 42 pravna lica, koji će zaposliti 46 građana. Od tog broj 26 je iz teže zapošljivih kategorija – devet osoba sa invaliditetom i 17 koji imaju više od 50 godina.

Kada je reč o samozapošljavaju, ugovori su dodeljeni 71 osobi, od kojih je jedna osoba sa invaliditetom.

Todorović je rekao da je grad Čačak za ove nemene u 2019. godini opredelio 40 miliona dinara, a još 6 miliona resorno ministarstvo.

Grad Čačak se nalazi na vrhu u Srbiji po pitanju izdvajanja sredstava za mere aktivne politike zapošljavanja, ali i ostale mere, poput poljoprivrede – rekao je Todorović, dodajući da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku početkom avgusta bilo 6.565 osoba.

Pre tri godine bilo je nešto manje od 10.500 nezaposlenih. Ubeđen sam da ćemo ovakvim merama, ali i otvaranjem novih fabrika i ovaj broj ljudi sa evidencije smanjiti – istakao je Todroović.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme sve više je mladih koji odlučuju da ostanu u Čačku i studiraju, ali isto tako, kaže on, dešava se da se mladi vraćaju i započinju posao u nekoj u većih firmi u gradu.

Direktor čačanske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Saša Obradović, kaže da su za ovu godinu potrošena sva sredstva kada je reč o novom zapošljavanju i samozapošljavanju.

Za samozapošljavanje je podneto 96 zahteva, a za novo zapošljavanje više od 70. Uvek je za te program veliko interesovanje i svake godine se povećavaju iznosi – naglasio je Obradović.

Foto: Telemark/MNA

Drago Bogićević otvorio je autoprevozničku radnju i planura da nabavi još jedno vozilo.

Posla ima za onog ko hoće da radi, sredstva mi dosta znače, prvi put konkurišem za sredstva i moja obaveza je da plaćam porez i zdravstveno osiguranje u naredih godinu dana. Ukoliko kupim još jedno vozilo otvara se mogućnost da zaposlnim jednog radnika – rekao je Bogićević.

Na području Moravičkog okruga na evidenciji NSZ se nalazi oko 12.800 nezaposlenih.

Izvor: MNA

Prethodni članakVrelo i u narednih sedam dana
Sledeći članakMladi fudbaleri čačanske “Slobode“ na utakmici Partizan – Molde, po dečake dolazi Partizanov autobus

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here