Tri osobine koje nasleđujemo isključivo od majke

3
15583

Način na koji smo nasledili određene gene može da bude ne samo informativan, već i vrlo zabavan način da saznate više o tome šta vas čini jedinstvenim.

Genetski sastav osobe je kombinacija gena nasleđenih od majke i oca. U nastavku teksta saznaćete koje ste gene dobili od svoje majke.

Neke specifične osobine koje dete može da nasledi od majke su:

Sposobnost gubitka težine

Jedna studija navodi da količina određene vrste masti koju nasleđujete potiče od majke. Osoba nosi dve glavne vrste masti – belo masno tkivo (VAT) i tamno masno tkivo (BAT). Tamno masno tkivo može ubrzati metabolizam osobe i pomoći mu da održi zdravu telesnu težinu.

Ova studija iz 2018. zaključuje da količina tamnog masnog tkiva koju osoba nasleđuje potiče od duge nekodirajuće RNK H19 (lncRNA H19), koju majka prenosi.

Sposobnost fokusiranja

Majka takođe može da igra ulogu u sposobnosti svog deteta da se fokusira. Prema studiji objavljenoj u JAMA Psichiatry, veća je verovatnoća da će dete razviti poremećaj hiperaktivnosti sa nedostatkom pažnje (ADHD) u nekom trenutku svog života ako njihova majka ima niži nivo serotonina. Serotonin je neurotransmiter koji igra ulogu u mnogim vitalnim funkcijama u mozgu, uključujući raspoloženje, pažnju i kontrolu impulsa.

Inteligencija

Prema mnogim liderima u oblasti genetike, dete svoju inteligenciju nasleđuje prvenstveno preko X hromozoma. S obzirom na to da žene imaju dva X hromozoma, neki naučnici teoretišu da je duplo veća verovatnoća da će majke preneti osobine povezane sa inteligencijom.

Jednu zanimljivu studiju koja podržava ovu teoriju sprovela je Jedinica za socijalne i javne zdravstvene nauke Saveta za medicinska istraživanja u Glazgovu, Škotska.

Ova studija je intervjuisala učesnike (starosti 14-22) svake godine. Istraživači su otkrili da je najbolji prediktor inteligencije koeficijent inteligencije njihove majke. U proseku, koeficijent inteligencije učesnika varirao je samo 15 poena od njihovih majki, piše DNAcenter.

Izvor: N1

Prethodni članakAleksa Uskoković napušta Borac, ali ostaje u ABA ligi
Sledeći članakViše od 200 mladih košarkaša na četvrtom kampu “Malina“, posetio ih i Aleksa Avramović (FOTO GALERIJA)

3 KOMENTARA

  1. Sve su to jos uvek klimavi naucni nalazi! Licno ne verujem u to. Suvise su to slozene biopsiholoske stvari da bih poverovao tako jednostavnim i nepotpunim nalazi ma

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here