Tribina “Zajedno protiv droge“

1
390

ČAČAK – „Zajedno protiv droge“ naziv je projekta koji realizuje Džoker Naksi radio, a koji ima za cilj da ukaže na štetna dejstva i posledice upotrebe narkotika.

Projekat smo pokrenuli jer svi znamo da je problem narkomanije veoma ozbiljan rekla je direktorka Džoker Naksi radija Marina Glišić, dodajući da je najbolji način da odrasli ukažu mladima na taj problem kako ne bi došlo u iskušenje da probaju narkotike.

Možda vama ova priča i ova predavanja na prvi pogled izgledaju dosadno, ali verujte najbolji način da se vi zaštitite od droga je da čujete od odraslih, koji dosta znaju o tome i koji se bave problemom zloupotreba droga. I mediji imaju značajnu ulogu i moraju biti uključeni u rešavanje ovog problema. Ako se samo jedna mlada osoba koja je ovde prisutna odupre kada dođe u situaciju da mu neko ponudi drogu onda smo uspeli – rekla je Glišić na tribini u Domu učenika, koja je održana uz pomoć predstavnika Kancelarije za mlade.

Inspektor Odeljenja kriminalističke policije u Čačku Darko Zekavaca, je rekao da ono što mladi ne znaju, a misle da znaju, jesu neke zakonske odredbe koje definišu problematiku narkomanije.

Veoma često u praksi imamo slučaj da neka mlada osoba bude uhapšena, da je izvršila krivično delo a da nije ni svesna da je to uradila. Počev od one banalne čuvene izjave ‘nije to je moje, to je za moju ličnu upotrebu’. Dosta mladih, a i onih starijih ne znaju da je u vezi sa drogom sve kažnjivo. Nije dozvoljeno posedovati drogu ni u mikro gramima – upozorio je Zekavica.

On je učenicima naglasio da novim odredbama Krivičnog zakona kazne su strožije i da su predviđene veoma ozbiljne zatvorske kazne koje se odnose na zloupotrebu droga.

Prvi put vam drogu neće ponuditi neki stranac. Najčešće se dešava da vam prvi put drogu ponudi neko ko je vama blizak, kome vi verujete, ko vam je drag i ko će vam reći nešto pozitivno o narkoticima. Poželećete da probate i tu ulazite u to začarano kolo droge i svih ostalih poroka koji idu uz to. Problem narkomanije nikada ne ide sam, retki su slučajevi da se neko samo drogira, uvek uz drogu ide i neki kriminal. Vodite računa! Šta raditi kada primetite da neko konzumira narkotike? Najgore je ne uraditi ništa. Zato je važno da znate da obavezno kada dođete do takvog saznanja, ako znate njegove roditelje,nastavnike vaspitače obavezno ih obavestite o tome. Nije to cinkarenje. To je pravo drugarstvo – istakao je Zekavica.

Profesorka Mašinsko saobraćajne škole u Čačku Marija Lukić, istakla je važnost porodice.

Uvek potenciram da je važno da imate poverenja u svoje roditelje iako to vama u ovom životnom dobu izgledala drukčije. Uvek govorim mladima da je porodica jako važna, da je poštovanje ne samo starijih nego i mladih jako bitno. Međusobno drugari treba da se poštuju tako da što će jedan drugom činiti dobra dela, a ne praviti smicalice, jer dilovanje droge i davanje drugome to je klasična smicalica to uopšte nije dobro i te osobe vam nisu prijatelji to su vam neprijatelji i to je jedno stravično zlo koje je pored vas. Postoje mnogo zanimnjivije stvari u životu od korišćenje opojnih sredstava. Najveća suština jeste da vi kada dođete u situaciju da bam neko ponudi drogu kažete NE. Za to vam je potrebno samopouzdanje, a ono se gradi znanjem i učenjem – naglasila je Lukić.

Predstavnici Kancelarije za mlade pozvali su učenike da posete tu ustanovu.

Ono što nema zamenu je definitivno društvo koje tamo možete steći. Ovde su svi iz različitih škola, različitih godišta i taj timski rad velike grupe ljudi koja je povezana u dobrim delima koji radi za sebe i svoju zajednicu je nešto što čemu treba dati šansu. Ovo je samo jedan od načina na koji možete provesti svoje vreme kvalitetno. Bitno je da znate da uvek imate izbora. Takođe, ukoliko nemate slobodu da se obratite vašim roditeljima, nastavnicima, na nas uvek možete da računate. Mi smo tu da vas saslušamo, da zajedno pokušamo da nađemo rešenje za svaki problem, tu smo da zajedno radimo dobre stvari, da pobegnemo od poroka, da vratimo prave sisteme vrednosti, da se borimo zajedno protiv loših primera ponašanja. Malo nam je potrebno za to, samo dobra volja, znajte da su vrata Kancelarije za mlade otvorena za vas uvek, za sve koji žele da našu zajednicu menjamo na bolje. Ne trošite svoju mladost na stvari zbog kojih ćete se jednog dana kajati već svoju radoznalost, snagu i energiju uložite u nešto zbog čega ćete biti ponosni na sebe. Zajedno protiv droge – poručili su predstavnici Kancelarije za mlade.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor: MNA

Prethodni članakTri čačanske firme traže radnike
Sledeći članakNovogodišnje igre bez granica, promoteri Ivana Jorović i Marko Marinović (VIDEO)

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here