Trifunović: Opozicija sprovodi opstrukciju, imaćemo odgovor na pokušaj blokade konstitusanja Skupštine

11
1229

ČAČAK – Predsednik Skupštine grada Čačka Igor Trifunović izjavio je danas da opozicija sprovodi opstrukciju i da žalbama i pritužbama Višem sudu želi da prolongira formiranje novog saziva lokalnog parlamenta.

On je na konferenciji za novinare pokušao da raščivija svojevrsnu postizbornu zavrzlamu vezanu za rad Gradske izborne komisije i postupanje Višeg suda u vezi sa pritužbama čačanske opozicije.

On je istakao da je suština poništenja rešenja od strane Višeg suda striktno proceduralne prirode jer su prigovori bili nepotpuni.

 • GIK je odbila prigovore opozicije kao nepotpune jer formalno-tehničko-pravno nisu ispunjavali formu koja je predviđena zakonom o lokalnim izborima. Sud se pozvao na Zakon o opštem upravnom postupku koji definiše kada je prigovor nepotpun, mora se ostaviti rok podnosiocu da dopuni prigovor kako bi se on razmatrao. To znači da je opozicija imala manjkavosti u svojim prigovorima a greška GIK-a je što nije tražila dopunu. Sada sud nalaže da komisija od opozicije traži dopunu, da ispravi svoje greške kako bi se razmatrali prigovori. Znači mi ispravljamo njihove greške a ne oni naše – rekao je Trifunović.

On je istakao da predstavnici opozicije podnose pritužbe i žalbe na svaka 72 sata, s obzirom da poznaju proceduralne začkoljice jer u svojim redovima imaju dosta pravnika

 • Sve to produžava neki rok. Ali došli smo do kraja, nadam se da ćemo već do kraja sledeće sedmice imati proglašenje konačnih rezultata – kaže predsednik Skupštine.

Opozicija smatra da službene beleške načelnika Bežanića treba da budu zapisnici, ali to, prema Trifunovićevim rečima, nije tačno.

 • Prema uputstvu koje je RIK dala o načinu vršenja uvida u birački materijal se predviđa da se po uvidu sačinjava službena beleška. Tu belešku je načelnik Bežanić sačinio, predao predsedniku i sekretaru Gradske izborne komisije i tu je njegov posao završen – naveo je on.

Naglasio je i da opozicija na sve načine pokušava da prikaže da u Čačku postoji nekakav problem kada je u pitanju konačni izborni rezultat.

 • U Čačku ne postoji nikakav problem. Ako se oni kriju iza institucije Višeg suda, mi smo apsolutno na stanovištu da treba poštovati institucije, kako Višeg suda, tako i sutra instituciju Skupštine grada Čačka koja je najviša institucija lokalne samouprave. Kada proglasimo konačne rezultate izbora i kada krenemo u konstitutivnu sednicu, očekujem da bar oni koji su se zaklanjali iza institucija jasno i glasno izađu i kažu da će poštovati i instituciju Skupštine grada, jer ako tvrde da poštuju odluke Višeg suda logično je da na osnovu konačnih rezultata koji budu proglašeni formiramo Skupštinu grada Čačka – rekao je Trifunović.

On je podsetio da se opozicija odmah nakon izbora kukala na svoje sugrađane što im nisu dali veću podršku.

 • Veljo Ilić se žalio da je u Preljini kondukter pobedio doktora, da je on sam sve učinio svojim sugrađanima, a da ga oni nisu podržali. Pa kada su govorili istinu – tada kada su tvrdili da su izgubili ili sada kada govore da su pobedili. Mislim da oni sada primenjuju naknadnu pamet i pokušavaju da ospore ono što je sigurno i jedino tačno, a to je pobeda liste oko SNS – naveo je Trifunović.

On se osvrnuo i na temu navodnog prepravljanja zapisnika.

 • Od prvih 36 biračkih mesta zapisnik je prepravljen na svega četiri. I to prepravljan u skladu sa zakonom. I sva četiri zapisnika su prepravljana u korist opozicije. Ako neko od njih ima neki drugi zapisnik, jer oni tvrde da smo mi lažirali zapisnike i da smo pravili duple zapisnike. A zakon lepo kaže, originalni zapisnik u džak, pa u Izbornu komisiju. Prva kopija kači se na biračko mesto. Ostale četiri kopije doobijaju liste koje su dobile najviše glasova. Ja bih voleo da vidim jednu od tih kopija koje su dobile njihove liste a da se ne slaže sa originalnim zapisnikom koji je objavljen na sajtu RIK – rekao je predsednik čačanskog parlamenta.

Govoreći o najavi Ivana Ćalovića da opozicija neće dozvoliti konstituisanje Gradske skupštine, Igor Trifunović je rekao da mogućnost opstrukcije uvek postoji, ali da će vlast imati odgovor na nastojanja opozicije.

 • Mi smo tu da sprovedemo zakon, da sprovedemo Poslovnik o radu Skupštine i da sve u skladu s tim uradimo i uredimo kako bismo konstituisali lokalni parlament. Postoji način da se opstruiše, ali mi imamo rešenja za sve i unapred razmišljamo na koji ćemo način to uraditi. Ovde se očigledno dovodi u pitanje sama verifikacija mandata odbornika, ali još jednom kažem, ako mi podržavamo instituciju Višeg suda, i kada u narednih desetak dana proglasimo konačne rezultate, onda su iscrpljena sva pravna sredstva. Ostaje još pravno sredstvo prigovora na konačne rezultate, koji će još malo produžiti datum konstituisanja. Oni neka rade svoj posao, mi ćemo raditi svoj. Skupština će biti konstituisanja u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu – zaključio je Trifunović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakTodorović: Ćalović izveo politički performans, SNS će formirati vlast, novih lokalnih izbora neće biti
Sledeći članakOvaj deo teritorije Čačka danas osam sati bez struje

11 KOMENTARA

 1. Nagradite ljude, ali ko je zasluzio. Pa necete imati problem ni sa cim
  Pricas price sad, umesto da zakazes sednicu i da se agonija zavrsi, a naredne 4 god, pamet u glavu, koga gde postavljati, kome davati za sta sansu. Narod je glasao Vucica (64%), a malo posle toga Lokalne sa 43%. Znaci negde skripi. . . .

 2. Opozicija nikako da prizna da je izgubola izbore. Za malo ali je izgubila. Tako je to u demokratiji. Neka se bore u skupštini imaće ozbiljan broj odbornika. Ovo kukanje i plakanje sa njihove strane nigde ne vodi.

 3. Ja se izvinjavam koje skupštine je ovaj predsednik ili sam ja propustio vest da je skupština konstituisana i izabran predsednik.

  • Po zakonu on je predsednik skupštine dok se ne konstituiše nova skupština . Jer zakon jasno kaže da po proglašenju konačnih rezultata izbora konstitutivnu sednicu zakazuje predsednik skupštine iz prošlog saziva. Tako da njemu kao i gradonačelniku i članovima gradskog veća mandat traje do novog saziva skupštine.

 4. Sve je ovo ok, ali ni ovog coveka vise nece ni narod ni clanovi ni niko. SNS mora da menja kljucne ljude, ako misli da nastavi da vrsi vlast

  8god je pred skupstine, sto je dosta dosta je. Da ima obzira sam bi ustupio mesto nekom drugom. To samo mogu ostvareni i ispunjeni ljudi

  Jel on predsednik GRO ili Gradonacelnik. Narod hoce Miluna. Da je ovaj valjao, i dalje bi bio prvi covek sns cacak

 5. Ma ljudi ne obracajte paznju na njih. Ne dajte im na vaznosti. Radite i zavrsavajte svoje poslove. Ima ih sijaset. Ne
  dangubite zbog nevaznih persona.

  • 4 godine su sami vladali i 90% obećanja nisu ispunili osim svojih ličnih. Tu su završili i stanove, automobile, posao za familiju, nove supruge,…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here