Trivan i Todorović potpisali ugovor o sanaciji deponije Prelići vredan 67 miliona

0
134

ČAČAK – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima gradova Kraljeva i Čačka i opštine Trstenik, o dodeli sredstava za sufinasiranje realizacije projekata sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija na njihovom području.

Na osnovu potpisanih ugovora, ovim lokalnim zajednicama dodeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 98.440.796,50 dinara, na osnovu sprovedenog Javnog konkursa za dodelu sredstava Zelenog fonda Srbije.

Uspostavljanje celovitog sistema upravljanja komunalnim otpadom jedan je od najznačajnijih zadataka u zaštiti životne sredine što, između ostalog, podrazumeva sanaciju, remedijaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija u Srbiji, rekao je ministar Goran Trivan na svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora.

Lokalne samouprave, pred kojima su značajni zadaci rešavanja pitanja u životnoj sredini, imaće i dalje punu podršku Ministarstva, koje je protekle i ove godine opredelilo više stotina miliona dinara kao pomoć u ovom procesu – naglasio je Trivan.

Za rešavanje zbrinjavanja komunalnog otpada koje je jedno od prioritetnih pitanja, protekle godine Ministarstvo je dodelilo sredstva za 23 opštine, namenjene uglavnom izradi projektno-tehničke dokumentacije, dok je ove godine dodelilo sredstva za manji broj opština, ali u većem iznosu, koja će biti iskorištena i za izvođenje radova na sanaciji deponija.

Izražavajući zadovoljstvo zbog realizacije projekata, i čestitke predstavnicima Kraljeva, Čačka i Trstenika, Trivan je naglasio da je za čitav proces veoma značajno razumevanje opštinskih i gradskih čelnika da su pitanja životne sredine jedna od odlučujućih u stvaranju kvalitetnijih i zdravijih uslova za život građana.

Ovo je praktičan način da se zaštiti životna sredina, i da naši građani dobiju pristojne uslove za život, i mi nećemo odustati od toga, bez obzira na teškoće kao što su nedostatak kapaciteta i nedostatak novca – istakao je Trivan.

On je pozvao opštine da konkurišu za sredstva, jer će se lokalnim zajednicama pomagati bez izuzetka.

Za Grad Čačak opredeljeno je 66.672.360 dinara koji će biti uloženi za realizaciju druge faze Projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije – smetlišta Prelići Čačak.

Izvor: MNA

Prethodni članakBorac ne zna za poraz u Čačku, ubeležen trijumf i protiv Dinamika
Sledeći članakDve čačanske firme traže radnike

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here