Trojica Čačana uhapšeni zbog utaje 8,5 miliona dinara poreza i pranja novca

1
4167

Pripadnici policije uhapsili su osam osoba, a za četiri se još traga, zbog sumnje za utaju 8,5 miliona dinara poreza, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni su I.V. (47) i A.B. (35) iz Čačka, odgovorna lica PD „Euro AB tim 2021“, M.U. (40) odgovorno lice PD „Don TS palet“ iz Čačka, M.S. (66) iz Skoplja, odgovorno lice PD „Eks import Srmaki 2022“, K.R. (30) odgovorno lice PD „Mala Minja MMM“, kao i S.Đ. (46), T. Đ. (22) i U.S. (42) iz Beograda.

Sumnja se da su M.U, A.B. i I.V. neosnovano umanjili osnovice za obračun PDV, za period od januara do oktobra 2023. godine i tako, iskazali prethodni PDV u fakturama koje su dobili od PD „Eks import Srmaki 2022“, u ukupnom iznosu od 8.481.488 dinara.

Dodaje se da račune za robu – drvene palete nisu isporučili, te su izbegli plaćanje poreza na prihode od kapitala u iznosu od 8.496.727 dinara.

  • M.S. je osumnjičen da je, u nameri daljeg prenosa novca pribavljenog kriminalnom delatnošću, 48.148.128 dinara, što je uplaćeno od strane PD „Euro AB Tim 2021“ i PD „Don TS palet“, po osnovu navodne kupovine robe, uz zadržavanje provizije u iznosu od oko dva posto, prenosio na poslovni račun PD Mala Minja MMM – stoji u saopštenju.

Od tog privrednog društva je dobijao ulazne fakture za navodnu isporuku drvenih paleta, čiji je formalni vlasnik K.R, a kojim je faktički upravljao osumnjičeni za kojim se traga i koji je novac dalje prenosio putem aplikacije za elektronsko bankarstvo na svoj i na privatne račune više osoba.

Te osobe su novac, nakon podizanja i zadržavanja provizije od oko dva posto, prenosili između sebe i predavali M.S. koji je novac davao I.V. i M.U.

M.S, I.V, A.B. i M.U. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali uhapšeni privedeni tužilaštvu.

Prethodni članakMotociklista (18) povređen u sudaru motora i kombija u Ulici Dragiše Mišovića
Sledeći članakEvo ko u četvrtak ostaje bez struje

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here