U Beogradu promovisana edicija “Ravnoteža“ Umetničke galerije “Nadežda Petrović“

0
232

ČAČAK – Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku predstavila je 28. oktobra svoju izdavačku delatnost u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti u Beogradu, na završnoj večeri manifestacije „Šta gledaš“, u okviru koje je održana i izložba knjiga u čijem fokusu je savremena vizuelna umetnostu i ciklus razgovora sa poznatim književnicima, esejistima i umetnicima.

O ediciji „Ravnoteža“, kao i o drugim izdanjima Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, govorio je urednik „Ravnoteže“ pisac Vladan Matijević, a moderator razgovora bio je novinar Nebojša Grujičić.

Manifestacija Nove galerije vizuelnih umetnosti „Šta gledaš“ zamišljena je da pisci govore i o vizuelnim umetnostima i o svom radu, u prostoru primarno posvećenom izložbama, a ne književnim večerima, a pored Matijevića u ciklusu razgovora tokom oktobra učestvovali su i Muharem Bazdulj, Milena Marković, Uroš Đurić, Zoran Naskovski i Zoran Paunović.

U prostoru beogradske galerije tokom oktobra bile su izložene najvažnije publikacije iz oblasti istorije, teorije i kritike savremene vizuelne umentnosti, medju kojima su bila izdanja Fakulteta za medije i komunikaciju, Fakulteta dramskih umetnosti u Boegradu , „Orion Arta“, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Doma kulture Studentski grad, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, izdavačkih kuća „Službeni glasnik“, „Klio“, „Geopoteika“ i Deska za kreativnu Evropu Srbija.

Vladan Matijević je gostujući u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti istakao da je u ediciji „Ravnoteža“ do sada objavljeno devet knjiga u kojima su, o likovnoj umetnosti i njenoj korelaciji sa trenutkom u kome nastaje, ali i refleksijama na buduće vreme, pisali značajni pisci, ali i likovni umetnici.

Svi oni su u svojim esejima i likovnim kritikama pisali o kontekstu u kome nastaje umetnost, uticaju umetnika na društveni tok misli, pokušavajući da odgovore na zanimljivo i kompleksno pitanje „šta je umetnost“, razmatrajući definicije lepote, ukusa, simbolizma. načine predstavljanja i istražujući odnos između umetnika i publike.

Matijević je u zanimljivom razgovoru sa moderatorom Nebojšom Grujičićem i publikom govorio i o pojmovnom aparatu koji se koristi za govor o vizuelnim umetnostima, od Bodlera do Berdžera, o umetnosti i tehnologiji, umetnosti u elektronskoj eri i o odnosu književnog i likovnog dela i njihovog odgovora na pitanja stvarnosti.

Na kraju večeri predstavljen je i novi roman Vladana Matijevića „Sloboda govora“ koji je nedavno obajvila beogradska izdavačka kuća „Laguna“.

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku pokrenula je 2006. godine ediciju „Ravnoteža“, koja se bavi likovnom esejistikom i kritikom.

U toj ediciji do sada su objavljene knjiga eseja likovnog umetnika i teoretičara umetnosti Milije Belića „Ars longa“, eseji Džona Berdžera „Oblik džepa“, „Uspomene na slikarstvo“ čiji su autori Branko Kukić, Svetislav Basara, Jovica Aćin i David Albahari, dve knjige eseja Vlade Uroševića „Čuda i čudovišta“ i „Izmaštani svetovi“.

Objavljene su ilikovne kritike slikarke Nadežede Petrović, čije ime nosi Galerija u Čačku i koji su prvi put objavljeni u sabranom izdanju, likovne kritike Rastka Petrovića pod naslovm „Izložbe“, knjige „Delakroa“ Šarla Bodelra i „Religiozno osmišljenje umetnosti“ Momčila Nastasijevića.

Izvor: Morava info

Prethodni članakInspekcije najavile rigorozne kontrole i stroge kazne za nepoštovanje mera
Sledeći članakU Moravičkom okrugu 16 novozaraženih, ubedljivo najviše iz Čačka

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here