U čačanskom kraju sve veći broj roda, postavljeno pet veštačkih platformi za njihovo gnežđenje

0
682

ČAČAK – Ove godine na području Čačka primećeno je osam mladunaca roda i to po dva u gnezdima u naseljima Beljina i Konjevićima, i četiri u Mrčajevcima.

Podaci pokazuju da su rode oduvek naseljavale ove krajeve, a gnezda su pravile i na drveću, poput onih u Stančićima i Bresnici, što je prava retkost.

Članovi čačanskog Društva ljubitelja ptica i prirode “Sove na oprezu” u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, prethodnih godina su na ovom području postavili pet veštačkih platformi za gnežđenje roda.

Predsednik Skupštine društva ljubitelja ptica i prirode “Sove na oprezu” Zoran Rajičić, izjavio je novinskoj agenciji MNA da su ove godine aktivna tri gnezda.

Po prvi put rode su se izlegle u gnezdu u Beljini, zatim u Mrčajevcima kod vrtića, koje je aktivno godinama i u Konjevićima kod groblja. Godinama smo imali gnezdo i u Bresnici, na vrhu jednog Bora, koje je vetar par puta rušio. Onda smo postavili veštačko gnezdo, dve godine su rode dolazile, ali ne i ove – ispričao je Rajičić.

Prema njegovim rečima, bilo je još pet, šest pokušaja gnežđenja u Prijevoru, Trnavi, na Suvom bregu, ali činjenica je da ih je poslednjih godina sve više i više.

Ove godine mapirano je još nekoliko gnezda, a rode su primećene i na starom putu između Čačka i Kraljeva.

Princip je da mužjak dođe sedam dana pre ženke, obnovi, popravi gnezdo, a zatim dolazi ženka. Rode dolaze polovinom marta, a već polovinom avgusta se vraćaju nazad u Afriku i to su putevi koji su dugi i po 10.000 kilometara – naveo je on.

Rode su monogamna vrsta, odnosno par čitavog života ostaje zajedno. Uvek se vraćaju u isto gnezdo, a kad ih nema onda je to signal da su stradale tokom seobe.

Gotovo 25.000.000 ptica strada na Mediteranu tokom seobe, a neki pesimistički pokazatelji govore da je to i 60.000.000. Neverovatno je taj krivolov izražen naročito u Libanu, ali često rode prave gnezda na dalekovodima, banderama, zatim dođe do kratkog spoja na kablovima i stradaju – objasnio je Rajičić.

On kaže da republičko Uudruženje za zaštitu ptica ima sporazum sa Elektrodistribucijom da se gnezda sa bandera i dalekovoda izdignu pošto ih rode napuste.

Stradanje ovih ptica ranijih godina je zabeleženo i u čačanskom kraju.

U Parmencu se jedna roda zaplela u kablove i tako stradala. Imali smo slučaj rode koja je, takođe u Parmencu, provela celu zimu, ali srećom bila je blaga – rekao je Rajičić.

Rajičić je ispričao da, kada su kopani temelji za novu crkvu kod Osnovne škole “Ratko Mitrović”, pronađena je nekropola iz četvrtog veka i na nadvratniku sa obe strane isklesana je bila roda koja u kljunu drži zmiju.

To znači, kaže on, da je još u tom periodu ovde bilo dosta roda.

Izvor. MNA

Prethodni članakNa kovid odeljenju jedan pacijent na mehaničkoj ventilaciji
Sledeći članakDveri: SNS u Moravičkom okrugu spremio 300 lažnih glasača da pomognu Milu Đukanoviću

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here