U čačansku bolnicu primani i petogodišnjaci sa povredama od pirotehnike

0
458

ČAČAK – Statistika pokazuje da prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava, naročito u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, i deca budu povređena, a u čačanskoj bolnici najmlađi pacijenti su imali svega pet, šest godina.

Portparolka Opšte bolnice u Čačku Biljana Kočović, izjavila je agenciji MNA da je broj povređenih prilikom upotrebe pritotehničih sredstava u blagom opadanju, ali ističe da se nekada dogode vrlo teške povrede koje ostavljaju trajne deformacije.

Najčešće su to povrede šake, prstiju, opekotine, retke su otvorene povrede, ali događaju se i oštećenja sluha i vida. Zbog toga apelujemo na građane, a pre svega na maloletne osobe da ne koriste pitotehnička sredstva – rekla je Kočović.

Prema njenim rečima, u vreme praznika bude oko pet povređenih prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava.

Policina je uputila apel građanima da tokom predstojećih praznika ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih osoba i na mestima koja za to nisu predviđena, kao što su pijace i ulične tezge.

Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito je zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Takođe izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodi se u saopštenju.

Usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, kao i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Ovlašćena službena lica aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava.

Napominjemo da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, kao i da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta.

Izvor: MNA

Prethodni članakPioniri Mladosti poraženi u polufinalu turnira u Ivrei, danas borba za treće mesto
Sledeći članakOd danas nove trake za izlaz i ulaz na auto-put “Miloš Veliki“ u Preljini

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here